Image default

A legkedveltebb sárgarépa

A sárgarépák hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal is elvégeztük a kedveltségi tesztet. Kíváncsi, melyik sárgarépa lett a befutó? Olvassa el cikkünket!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálatok során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben. Az eredmények természetesen a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.

A résztvevők ezúttal különböző vásárlói szempontokat figyelembe véve 11 féle csomagolt sárgarépát kóstolhattak. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők 5 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a sárgarépákat: külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a sárgarépa íze volt, melynek értékelése során a kóstolók tetszését leginkább az összesítésben is második helyezett Top Carrots sárgarépa nyerte el.

Ez is érdekelheti

Hogy milyen egy jó sárgarépa? Íme, az 5 fő értékelési szempont részletesen.
  • A külső megjelenés szempontjából megfelelő a sárgarépa, ha alakja hosszú, megnyúlt, csúcsa hegyes. Felülete ép, tiszta, sima, nem repedt, nem torz, nem deformálódott.
  • Színe élénk, érett, fajtára jellemző narancssárga színű. Foltoktól, elszíneződésektől mentes.
  • Az illatra jellemző, hogy friss, sárgarépára jellemző, tiszta, édeskés, idegen- és mellékszagoktól mentes.
  • A jó sárgarépa íze kellemesen édeskés, kellően aromás, harmonikusan intenzív, keserű íztől, valamint minden idegen- és mellékíztől mentes.
  • Az utolsó értékelési szempont az állomány, mely akkor megfelelő, ha friss sárgarépára jellemző, tapintásra kemény, harapáskor ropogós, harsogós.

A kedveltségi vizsgálat során, minden értékelési szempontot figyelembe véve, az élen a Magyar Zöldség Gyümölcs sárgarépa végzett. A második helyezést a Top Carrots sárgarépa nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Tesco sárgarépa léphetett fel.

sárgarépasárgarépa

A vizsgálatok és a teszt részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk