Image default

Mitől kenhető a margarin?

Gondolhatunk bármit a margarinról, azt a rendkívül kiemelkedő tulajdonságát, hogy a hűtőből kiemelve azonnal fogyasztható, senki sem vitatja. Azt azonban nem mindenki tudja, minek köszönhető ez a tulajdonsága. Nos, lássuk!

Ma már az egyik – ha nem a legfőbb –kritérium a kenhetőség egy margarin beszerzésekor. Sok háziasszony a főzéshez is előszeretettel használja az alacsonyabb zsírtartalmú csészés kenőmargarint, mert könnyen olvad, de soha nem lesz „zsíros” állaga annak a szósznak vagy párolt zöldségnek, amelyet ilyen margarinos alapon futtatunk meg.

Vaj = állati / margarin = növényi eredet?

Körülnézve a boltok polcain, rendkívül széles választékkal találjuk szembe magunkat. A hatalmas kínálatban számos változatban létezik például valódi vajjal vagy tejzsírral kiegészített margarin is. Tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ha margarint veszünk, akkor kizárólag növényi eredetű élelmiszert vásárolunk.

Az a termék, amely kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül, így alapvető összetevője a tejzsír, az a vaj.  A margarinok szilárd, képlékeny, elsődlegesen „víz az olajban” típusú, emulzió formájú termékek, amelyek szilárd és/vagy folyékony növényi és/vagy állati eredetű zsírokból készülnek, tejzsírtartalmuk a zsírtartalom legfeljebb 3%-a lehet.

A margaringyártás korai szakaszában vegyesen használták az állati és növényi zsírokat az előállítás során, és a maitól eltérő módon dolgozták fel az alapanyagokat, ezért nem volt ilyen lágy és szobahőmérsékleten is kenhető, mint a ma kapható modern változatai. A megfelelő kenhetőséget alapvetően a felhasznált kókusz,- és pálmazsír olvadáspontjának módosításával, majd ezek lágy olajokkal történő megfelelő arányú keverésével érik el a gyártás során.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk