Image default

Népszerű száraz vörösbor fajták

Óriási a kínálat a mai borpiacon. Sokszor nehéz eldönteni, mi is lenne a legjobb választás. Segítünk az eligazodásban: cikkünkben bemutatjuk a száraz vörösborok több ismert fajtáját is.

Cabernet Sauvignon

Az egyik legismertebb fajta a világon, eredetileg Franciaországból származik. A szőlőfajta a cabernet franc és a sauvignon blanc keresztezéséből jött létre. Ebből a fajtából készült borok színe mélyebb, közepes vagy magas alkoholtartalommmal rendelkeznek, valamint a közepesen magas savtartalom mellett magas tanninnal bírnak. Ezekre a borokra testes és fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető aroma jellemző.

Merlot

Úgy tartják, ahol van Cabernet Sauvignon, ott bizony Merlot is van. Ennek az az oka, hogy a szőlő „édesapja” egy és ugyanaz: a cabernet franc. A neve a francia „merle” szóból eredhet, ami feketerigót jelent.

Mintegy negyven országban jelen van ez a fajta, amire korai rügyfakadás és átlagos érés jellemző. Közepesen mély színnel, magas alkoholtartalommal, átlagos savakkal és tanninnal bír. Érdekessége, hogy a bogyós gyümölcsök mellett paprikát, eukaliptuszt, mentát és herbás jegyeket mutat a hűvösebb évjáratokban. Ezzel ellentétben a melegebbekben érett gyümölcsösség, áfonya, szeder, szilva, sőt lekváros és virágos ízekkel találkozhatunk.

Pinot Noir

Franciaországhoz, ezen belül is Burgundiához kötik a származását, de sok találgatás övezi a pontos eredetét. Nagy valószínűséggel a nevét a francia „pin” szóról kapta, ami fenyőt jelent, és a szőlő fürtjének formájára utal. A szőlőt vékony héj, ezért a bort maximum közepes színmélység jellemzi. Kifinomult, selymes, bársonyos textúrájúak ezek a borok, és egészen ellenállhatatlan aromatikával bírnak. Izgalmas savakkal rendelkezik, ám csersava visszafogottabb. Többnyire a piros bogyós gyümölcsök ízvilága jellemzi. A fajtánál a hideg macerációs eljárást szokták alkalmazni.

Kékfrankos

Magas minőségre, változatos stílusokra képes. A kékfrankosnak köszönhetően a bikavérek magukban hordozzák a frissességet, a gyümölcsösséget és a fűszerességet. Hordós, érlelt borok, könnyű rosék mellett, gyümölcsös vörösborok is születhetnek belőle. Utóbbiak epres, málnás, gyümölcsös, ibolyás, virágos, friss és finoman fűszeres sajátosságokra emlékeztetnek.

Zweigelt

Ausztriából ered, 1922-ben Fritz Zweigelt nemesítette, akiről a nevét is kapta. Hazánkban csak az 1980-as évek elején regisztrálták, de minden bizonnyal már a korábbi években is ismert fajta volt. Ez a szőlőfajta nagyon bőtermő, emellett korai rügyfakadás és közepes érés jellemzi. Eleinte a piros bogyós gyümölcsök jutnak az ember eszébe. Ilyen például a meggy, a cseresznye, a szilva és ezeket egyfajta fűszeresség követi. Fiatal korában a bor intenzív bíborszínű.

Cabernet Franc

Régi francia kékszőlő fajta. Neve a latin carbon szóból eredhet, ami a sötét színre utal. Házasítani szokták merlot-val és cabernet sauvignonnal is, de önmagában is megállja a helyét. Tartalmas, mély borok készülnek ebből a fajtából. A cabernet sauvignonhoz képest kevesebb színanyaggal és tannintartalommal rendelkezik, de a fekete és piros bogyós gyümölcsös jegyek is jellemzik. Intenzív, a finom málna és a feketeribizli fanyarsága is megjelenik a borban.

Forrás: Kielmayer K., Geri Á., Dr. Némethy S., Kelemen-Zobor E., Herbent G., Magyar Turisztikai Ügynökség, Dr. Mészáros G., Czinki T., Harmath Cs., Ercsey D., Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (2021/2022): Magyar bor termőhelyek és szőlőfajták. Agrárminisztérium, Budapest.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk