Image default

Nincs gin boróka nélkül

Tudta, hogy a gint megigéző boróka hazánkban is gyakran előforduló növény? Cikkünkben a gin történetét és az előállítását jártuk körbe.

A ginről

Az általunk ginként ismert alkohol a geneverből és a 15. századi égetett borokból fejlődött ki.

A harmincéves háborúban az angol és holland katonák szövetségesként harcoltak. A holland katonák ellátmányuk mellé genevert is kaptak, amit megosztottak brit társaikkal. Az angol katonák itt ismerkedtek meg ezzel az itallal, amit nem sokkal később otthonukban ők is gyártani kezdtek.

A 17-18. században drágák voltak az importszeszek, így aki szeretett volna hozzáférni, inkább otthon próbálkozott meg az előállításával.

Tudta?

A Bols genever volt a ma ismert gin elődje, melyet a mai napig gyártanak Hollandiában és Belgiumban is.

A gin előállításáról röviden

A tényleges előállítás egy bonyolult folyamat, röviden azonban két lépésre bontható. Első lépésként a lepárlást kell elvégezni. Ehhez szükséges szakmai ismeret is, hiszen ez az, ami legjobban befolyásolja a végtermék minőségét. A készítő valamilyen gabonát erjeszt, amiből desztillálja az alappárlatot (mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, finomszesz). A második lépés a növényi hozzávalók és az aromaanyagok kiválasztása, melyekkel újradesztillálhatják az alappárlatot.

E folyamatok mentén készül el a végtermék.

A borókáról

A gin aromáját a borókanövény adja, mely a ciprusfélék családjába tartozik (Juniperus). A nemzetségének több mint 50 faja ismert. A nagy tűrőképességének köszönhetően a boróka a legkülönfélébb helyeken is megél; mindössze a fényigénye magas. A növénnyel tulajdonképpen bárhol találkozhatunk az északi féltekén. A Tiszántúl kivételével hazánkban is gyakorinak mondható az előfordulása. A 17. században vált a gin egyik alapanyagává.

Forrás: Aaron Knoll: Gin – A lepárlás művészete, kóstolás, koktélkészítés, HVG Könyvek, Budapest, 2021.; Dr. Bartha Dénes: A közönséges boróka, Erdészeti Lapok CXL. évf. 2. szám (2005. február)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk