Image default

Saláta a konyhaasztalon

A fejes saláta rendkívül értékes, tápanyagokban gazdag zöldségfélénk. Jó rostforrás, magas a C-vitamin tartalma, B-vitamint, folsavat, ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és vasat is tartalmaz. Kedvelt tavaszi zöldség, melyet ecetes lébe áztatva, egyéb más zöldségekkel, sült húsokkal keverve fogyasztunk, vagy esetleg díszítésre használjuk fel. De figyeljünk, mert a könnyű ebéd, akár kórházba is vezethet!

A jégsaláta és előrecsomagolt salátakeverék terméktesztünk eredményeire már nem kell sokáig várni, de addig is fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a mindennapi felhasználás veszélyeire.

A különböző salátafélék fogyasztásra közvetlenül alkalmas levélzöldségek, azonban termesztésük során a trágyázás és az öntözővíz révén egészségre veszélyes baktériumokkal is szennyeződhetnek, ezért különös gondot kell fordítani alapos tisztításukra, a mosásra és a felületi szennyeződések eltávolítására. A salátaleveleken maradt szennyeződések, homokszemcsék nem túl bizalomgerjesztőek, a szájban kellemetlen érzést is kiváltanak, ezen túlmenően pedig az esetlegesen előforduló mikrobiológiai szennyeződések közvetítői is lehetnek. Ha nem figyelünk kellőképpen a konyhatechnológiára akár súlyos megbetegedéseket is okozhatnak.

Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok felső határértékeit uniós rendelet szabályozza. A saláták mikrobiológiai szennyezettsége problémát jelenthet, ezért tesztünk során kitértünk a termékek mikrobiológiai vizsgálatára is. Többek között Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Shigatoxin termelő Escherichia coli és Hepatitis A vírus laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztük.

A vizsgálat eredményeit hamarosan olvashatják a Szupermentán!

A saláta tisztítására, utólagos átmosására érdemes nagyobb gondot fordítani, még akkor is, ha a csomagoláson a mosott, tisztított felirat olvasható.  Ezt alátámasztja az az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszerén (RASFF) érkezett hír is, amely szerint az Egyesült Királyság területén az elmúlt időszakban megnövekedett a súlyos megbetegedést okozó E.coli baktériumok okozta fertőzéses esetek száma. A járványügyi vizsgálatok alapján a hatóságok megállapították, hogy a megbetegedett emberek étrendjében nagyobb mennyiségben szerepelt az előre csomagolt saláta keverékek fogyasztása.

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok a saláta konyhai felhasználásához!

Már a vásárláskor figyeljünk arra, hogy a friss saláta ép, egészséges, tiszta és kártevőktől mentes legyen. Amennyiben nem használjuk fel azonnal, tároljuk a hűtőben. A frissesség megőrzése fajtától függően változhat, míg a fejes saláta rövid időn belül fonnyadni kezd, a jégsaláta hűtő hőmérsékleten 5-7 napig is friss maradhat.

A friss salátát termesztési körülményei miatt szennyezettnek tekintjük, ezért úgy tegyük a hűtőbe, hogy az ne szennyezhesse a közvetlen fogyasztásra alkalmas élelmiszereket. Tegyük a hűtő aljába, külön tároló dobozba.

Ez is érdekelheti

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ételkészítés előtt és az ételkészítés különböző fázisai között mindig alaposan mossunk kezet. Előkészítés során a saláta torzsát vágjuk le és a sérült, külső leveleket távolítsuk el. Az ép salátaleveleket szétválasztás után áztassuk, többször cserélt vízben mossuk át, majd folyó vízben alaposan öblítsük le, és tiszta szűrőedény használatával csepegtessük le róla a vizet.

A különböző mikrobiológiai szennyezettségű, de még hőkezelést igénylő alapanyagok, mint például a nyers hús, előkészítését időben el kell különíteni a saláta előkészítésétől.

Az ételkészítés során ügyeljünk a munkapult tisztítására és fertőtlenítésére, több konyhai eszközt kell biztosítani, hogy a nyers alapanyagok és a fogyasztásra kész élelmiszerek védelme biztosított legyen. Mindig tiszta konyhai eszközöket, tálakat, vágódeszkát, késeket használjunk. A tisztított, mosott saláta fogyasztásra kész élelmiszernek minősül, így fokozottan védjük az utószennyeződéstől.

A frissen vásárolt salátákkal szemben az iparilag előkészített, tisztított előrecsomagolt saláták a gyártási folyamat során elvégzett mosási fázis eredményeképpen, azonnali fogyasztásra készek. Ezen termékek egyrészt megkímélik a vásárlót a zöldségtisztítás fáradságos és nem nagyon kedvelt feladatától, másrészt a zöldségféléket megfelelő méretre aprítva kínálják, amit az otthoni eszközökkel nehezebb kivitelezni.

Kényelmes lehetőséget biztosít, hogy felbontás után ezek a termékek azonnal fogyaszthatóak, azonban óvatosnak kell lennünk, mert a mutatósan csomagolt saláta is rejthet egészségügyi kockázatot.

Függetlenül attól, hogy friss, vagy előre csomagolt salátakeverékből készül az étel, a konyhatechnológiára, élelmiszer-biztonsági szabályok betartására mindig figyelni kell. A kényelem és gyorsaság ne legyen élelmiszer-eredetű megbetegedés kiváltója!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk