Image default

Saláta rázva, nem keverve!

Tudta, hogy a saláták nyomokban, de fajtánként változó mennyiségben leucint tartalmaznak, amelynek frissítő, élénkítő és étvágygerjesztő hatása van? Legújabb terméktesztünkben 23 előrecsomagolt salátakeveréket is vizsgáltunk. Az eredményekig nézzük, hogyan készül a salátakeverék.

Gondolta volna, hogy Magyarországon mindössze 50 zöldségfélét termesztenek? Az egy főre számított zöldségfogyasztásunk pedig nem több, mint 85 kg évente, aminek 90-95%-át 10 zöldségfaj teszi ki. Meglepődött?

De beszéljünk zöldségeket!

A saláták, hivatalosan levélzöldségek több vonatkozásban is megfelelnek a korszerű táplálkozás követelményeinek, mivel rosttartalmuk magas, kevés energiát tartalmaznak és gyakorlatilag egész évben fogyaszthatóak.

Tudta, hogy ennek ellenére a zöldségeken belül a levélzöldségfélék – amelyek a különböző salátákon kívül, a spenót, a portulaka, a sóska, a rebarbara és a mángold – meglehetősen szerény helyet foglalnak el az étrendünkben?

Az elfogyasztott mennyiség nem több, mint pár százalék, ami az egy főre jutó fejes saláta számát tekintve mindösszesen 6-7 darabot jelent, a többi levélzöldségből pedig együttvéve sem éri el a 10-15 dkg-ot évente. Ezzel szemben Nyugat-Európa egyes országaiban a levélzöldségfélék fogyasztása eléri az egy főre jutó zöldségmennyiség 10-15%-át, ami több, mint 13 kg évente.

És ezzel véget is érnek a meglepetések, hiszen a saláta keveréket éppen úgy készítik, ahogy azt józanésszel, mi magunk is csinálnánk. De, hogy mégis érdemes legyen végigolvasnia a cikket, a szövegben elrejtettünk pár izgalmas információt! Például sejtette, hogy a levélzöldségek közül legnagyobb népszerűséggel a fejes-, az endívia- és a jégsaláta bír?

Ez is érdekelheti

A salátakeverék készítése

A salátaféléket először is tisztítják. Ez a fázis sok kézimunkaerőt vesz igénybe. Ezt követően összevágják és mossák. Azt tudta, hogy a vágás típusa befolyásolja a kellemetlen aromák képződését a termék tárolása során? Ugye, nem?

A mosás egyébként különösen fontos, hiszen ezeket a termékeket leggyakrabban nyersen fogyasztjuk. A mosás olyannyira fontos, hogy a saláta leveleinek zártsága függvényében többször is sor kerülhet rá. A zártlevelű termékek, mint például a káposzta, kevésbé szennyeződnek, mint a nyílt levelű fejes saláta. A mosás – ami mindig ivóvíz minőségű vízzel történik – után a víz eltávolítása következik, majd a salátakeverék receptjének megfelelő arányú keverés és csomagolás.

Miután leemeltük az előrecsomagolt salátákat az áruházak polcairól, a gyártási folyamat során elvégzett mosási fázis eredményeképpen, azonnal fogyaszthatjuk is.

Az óvatosság persze sosem árt, hiszen a mutatósan csomagolt saláta is rejthet egészségügyi kockázatot. Ha kíváncsi a saláta konyhatechnológiájának fortélyaira, korábbi cikkünkben sok érdekességet olvashat!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk