Megnyugtató eredmények narancs fronton
Az élénk szín garancia a finom ízre? A narancs húsába valóban „beszivároghat” a növényvédőszer? A Nébih átfogó narancs terméktesztjéből most minden kiderül.
Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vett górcső alá februárban a Nébih. A szakemberek a laborvizsgálatokon „ízekre szedték” a déligyümölcsöket: 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket, de természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem.
A részletes eredmények ide kattintva érhetőek el táblázatban.
Ez is érdekelheti
Ami a laborban kiderült:
- A tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak.
- A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot.
- Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
- A gombaölő hatású növényvédő szerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony.
- Kísérleti jelleggel megvizsgáltuk a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kg terméket kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A Nébih tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.
Tudtad -e?
A C-vitamin tartalomról elmondható, hogy nagyjából mindegyik minta a tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g mennyiséget, ami azt jelenti, hogy egy darab narancs fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét. A magyar felnőtt lakosság számára ajánlott napi C-vitamin bevitel 90 mg/nap. (forrás: OÉTI)
- Valamennyi minta bőven meghaladta a cukorsav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek.
- A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g C-vitamin mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.
A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukorsav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek.
Az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre.
Kedveltség szempontjából első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.
Kapcsolódó tartalmaink
ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
A részletes eredményeket bemutató táblázatot itt letöltheti!
– Narancs
– Kandírozott narancs