Dobozos margarin terméktesztünkön a komplex vizsgálat keretében figyelmet fordítottunk a margarinokban lévő vitaminokra is. Lássuk melyik miért hasznos!
A vitaminok hozzáadása nem kötelező a margarin gyártásakor, azonban általánosan elterjedt gyakorlat. Amennyiben vitaminnal dúsítják, akkor a gyártónak az uniós rendelet szerint meghatározott minimum mennyiséget hozzá kell adnia a termékhez.
Tudta?
A Szupermenta teszten vizsgált 17 termék mindegyikében megtalálható volt az A-vitamin, valamint a D-vitamin is. Emellett 11 mintában volt E-vitamin, 5 margarinban B1 és B2-vitamin, 6 margarin pedig B6 és B12 vitaminokat, illetve négy termék folsavat (B9-vitamin) is tartalmazott.
A-vitamin
Hozzájárul a látás, a csontok és a bőrünk megfelelő egészségéhez. Belsőségekben, tojássárgájában, tejben található, de provitaminja, a béta-karotin a narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben, pl. kajsziban, sárgarépában is jelen van.
D-vitamin
A csontok, fogak felépítésében vesz részt. Testünk a napsugárzás révén elő tudja állítani, illetve korlátozott mennyiségben a halmájban, tojássárgájában is megtalálható, azonban a szakemberek a dúsított élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel való pótlását javasolják a hidegebb hónapokban.
E-vitamin
Véd a szabad gyökök káros hatásaitól, megtalálható a növényi olajokban, de a hús és a tojás is megfelelő forrása.
B-vitaminok
Vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy jellemzően nem halmozódnak fel a szervezetünkben, a fel nem használt felesleg a vizelettel kiürül. Többségük a kiegyensúlyozott növényi étrenddel is bevihető, azonban a B12 vitamin csak az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, viszont a májunk képes körülbelül 3 éven át tárolni. Így nem megfelelő bevitel esetén később jelentkezhetnek a hiánytünetek, növényi étrend mellett érdemes pótolni. A B-vitaminok hozzájárulnak az immunrendszer és az idegrendszer normál működéséhez, emellett a B2,- és B3 vitaminok a bőrünk egészségét is őrzik.
Jó tudni
Az A-, D-, és E-vitaminok zsírban oldódnak, tehát a szervezetben elraktározódnak, ezért hosszú ideig tartó túlzott bevitelük egészségügyi problémát is okozhat.