Egy friss fűszeres felmérés – Bazsalikomokat teszteltünk

Hogy miért esett legújabb választásunk egy friss fűszernövényre? Fogyasztása egyre nagyobb teret nyer mindennapi étkezéseinkben. Nem csupán élelmiszerüzletekben találkozhatunk vele, hanem például barkácsboltokban is összefuthatunk ezzel a növénnyel. Kíváncsiak voltunk tehát, vajon valóban azonnal fogyasztható? Van-e különbség a palánta és a fűszerként árusított növény között? A Szupermenta legfrissebb tesztjén a cserepes bazsalikomoknak kellett kiállniuk a NÉBIH próbáját.

A magyarországi áruházakban végzett polc-felmérésünk alapján hat mintát vettünk a termesztés helyén. Egy termelő volt, aki kimondottan fűszernövény termesztésre szakosodott, és nagy tételben, modern gépesítéssel termeszti a cserepes fűszernövényeket. Valamennyi, általunk meglátogatott kereskedelmi láncban az ő termékeivel találkozhatunk. A másik öt termelő jóval kisebb volumenben foglalkozik fűszernövényekkel, dísznövény- és zöldségpalánta nevelés mellett.

bazsalikom4Négy termelőnél a fűszernövények termesztése egyáltalán nem különül el a dísznövényekétől, azaz a dísznövénypalántákkal együtt kezelik a fűszernövényeket is. Kiemelendő, hogy ez a gyakorlat nem helytelen, de a különböző növényvédő szerek felhasználásakor esetenként jóval nagyobb figyelmet igényelhet a termelőtől.

Minden növényvédő szer címkéjén kötelező feltüntetni az adagolást, és az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, melyek betartása rendkívül fontos. Ha a növényvédő szereket előírás szerint alkalmazzák, akkor azok használata, és az így kezelt zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények fogyasztása biztonságos.

A hatósági ellenőrzés során vizsgáltuk a permetezési napló megfelelő vezetését. Az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről – beleértve a csávázást is – ugyanis permetezési naplót (vagy gazdálkodási naplót) kell vezetni. Ez azt jelenti, hogy a termelő köteles a növényvédő szeres kezeléseket dokumentálni. Azaz fel kell tüntetnie, hogy mikor, mely növénynél, milyen növényvédőszert használt és mekkora mennyiségben. A fogyasztásra szánt termékek növényvédőszer-maradék tartalmát a NÉBIH kockázatbecslés alapján rendszeresen és folyamatosan ellenőrzi.

Bazsalikom terméktesztünk során a permetezési napló adatai és a laborvizsgálat eredménye két esetben nem egyezett teljes mértékben. Ennek oka lehet a permetezési napló nem megfelelő vezetése, illetve az „elsodródás” jelensége. Ez utóbbi a nem körültekintő szerhasználat miatt lehetséges, amikor is a szomszédos területről, növénysorokról a légmozgás miatt vagy a nem megfelelő kijuttatás miatt, azokra a növényekre is jut a növényvédő szerből, amelyeket nem áll szándékunkban kezelni. A fent említett két bazsalikom esetében ez élelmiszerbiztonsági kockázatot ugyan nem jelentett, de a dokumentáció nem megfelelősége miatt eljárás indult.

Természetesen a mintavételnél a vetőmagok eredetét is ellenőrizték a szakértő kollégáink. Jó hír, hogy valamennyi növényt professzionális vetőmagból nevelték. A bazsalikom technológiájából adódódóan pár nap alatt eladásra kész növénnyé fejlődik, valamint a betegségekre is kevéssé fogékony ezért a termelők nem permetezik.

Növényvédelmi felügyelőink ellenőrizték, hogy a termesztés során a termelők betartották-e a növényvédelmi előírásokat, majd laboratóriumi célra hatósági mintát vettek. A laboratóriumokban növényvédőszer-maradék, nitrit-nitrát tartalom és mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek el, melyek eredménye negatív lett. Érdekesség, hogy a cserepes bazsalikomot – ahogyan más fűszernövényeket is – egy termesztőt leszámítva nem élelmiszerként állítják elő. Mindez elviekben fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthetne, de terméktesztünk laboratóriumi vizsgálati eredményei alapján a termék nem mondható kockázatosnak.

Laboratóriumi vizsgálataink eredményeit megtalálhatják
letölthető, részletes táblázatunkban.

Kedveltségi tesztünk során több szempont alapján vizsgáltuk a bazsalikomot.

Tesztelő csapatunk az étkezési célú felhasználásra a nagyobb lombú növényeket preferálta, amelynek az Iván Virág Kft. terméke felelt meg leginkább.

IMG_5332Ha inkább kiültetés céljából választunk növényt, akkor az alacsonyabb, alulról bokros, erős szárú, jó kondícióban lévő példányt keressük. Kiültetésnél lényeges szempont a megfelelő nagyságú és egészséges gyökérzet. Ezt otthon úgy állapíthatjuk meg legegyszerűbben, hogy a növényt kiütjük a cserépből, amellyel láthatóvá válnak az egészséges hajszálgyökerek. Ha a gyökerek a földlabdát teljesen átszőtték, de még nem nőtték túl, akkor biztosan megfelelő lesz erre a célra.

A fűszernövények jó eltarthatóságánál a talaj minőségének is nagy jelentősége van. Az értékelés során a kötöttebb termesztő közeget preferáltuk, amelyben kevesebb volt a tőzeg aránya.  A magas tőzegtartalmú termesztő közegben a növények könnyebben kiszáradnak, nehezebben nedvesíthetőek, tehát a növény elpusztulásának kockázata jóval nagyobb. A talaj minősége szempontjából a Beretvás és Társa Kft.-től vett minták bizonyultak a legjobbnak.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a termelők ellátják-e kellő információval a terméket. Feltüntetik-e, hogy a bazsalikomot „friss fogyasztásra” vagy „kiültetésre” szánja a termelő, árusító. Sajnálatos tanulság, hogy Zöldpont ’98 Kft. és az Iván Virág Kft. kivételével a többi helyen nem találtunk erre vonatkozó információt.

Friss bazsalikom esetében rendkívül meghatározó a jellegzetes illat. A levelek megdörzsölése után a legkellemesebb illatúnak a Zöldpont ’98 Kft. Aroma 2 fajtáját találtuk.

szupermenta_dobogo_bazsalikom

A végső sorrend a következőképpen alakult: első lett a Zöldpont ’98 Kft. terméke. Másodikként zárt az Iván Virág Kft. által termesztett bazsalikom, míg a harmadik helyen a Tóth István fűszernövénye végzett.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook