Image default

10+1 kérdés a kutyák féreghajtó készítményeiről

Felelős kutyatartóként több kérdés is felmerülhet bennünk a bélférgességgel, illetve a féreghajtó készítmények használatával kapcsolatban. Cikkünkben most választ adunk néhány gyakori kérdésre.

1. Mi is az a bélférgesség? Milyen tünetei lehetnek?

Kedvenceink bélrendszerében számos kórokozó megtelepedhet, ezek egyik népes csoportját alkotják a bélférgek (galandféreg, orsóféreg, kampósféreg, ostorféreg). A tünetek a fertőzöttség mértékétől, a kutya tápláltsági állapotától és immunstátuszától függően változatosak lehetnek. Kezdve a tünetmentes hordozástól, a hígabb bélsár ürítésén keresztül egészen a súlyos – akár véres – hasmenésig, hányásig. Jellemző tünet a végbél körüli terület viszketése és az ebből következő úgynevezett „szánkázás”, amikor kedvencünk a fenekét a földön húzza, emellett különösen kölykök esetében tipikus tünet a kitelt has.

2. A kutya gazdája is elkaphatja a fertőzést?

Egyes esetekben – például galandférgek jelenlétekor – az emberre is átterjedhet a fertőzés, ezt nevezzük zoonózisnak. A humán fertőződés elkerülése érdekében bizonyos szabályokat még a rendszeresen féreghajtott kutya mellett is be kell tartani: például a gyakori kézmosás, az ürülék összeszedése és gyűjtőhelyre (szemetesbe) dobása, a gyerekek felügyelete (kutyás kézzel ne nyúljon a szájához, ne puszilgassa az állatot) kiemelten fontos.

3. Mi alapján választhatjuk ki a megfelelő kutyaféreghajtó készítményt?

Az állatorvos az évi kötelező oltással egyidejűleg féreghajtót is ad a kutyának. Ajánlott azonban – főleg a kisgyerekes családokban vagy munkakutyák (például terápiás kutya, vadászkutya) esetén – gyakrabban féregteleníteni kedvencünket. Mivel az alkalmazott hatóanyag és gyógyszerforma megválasztása sok mindentől függhet (pl. az állat életkora, életmódja, esetleges vemhessége, immunstátusza, külföldi utazás stb.), minden esetben bízzuk állatorvosunkra a megfelelő féreghajtó készítmény kiválasztását.

4. Állatorvosi vény nélkül is kapható? Mi alapján állatorvosi vényköteles vagy nem vényköteles egy termék?

A magyar piacon megtalálható kutyaféreghajtók egy része csak állatorvosi vényre adható ki, míg másik részük vény nélkül is kapható. Az azonban biztos, hogy forgalmazásukat csak az állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosultak tehetik meg, tehát szabad forgalomban nem kaphatók. Egy eredetileg vényköteles készítménynél is kérelmezhető a vénymentes státusz, amennyiben az megfelelő gyógyszerbiztonsági adatokkal alátámasztható.

5. Hol érdemes megvásárolni: webáruházon keresztül, állatokra szakosodott boltokban vagy állatorvosnál?

A készítményeket az állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosult forgalmazótól vagy az állatorvostól javasolt megvásárolni. Nagyon fontos, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező, ellenőrzött készítményeket vásároljunk. Ebből a szempontból webáruházban vásárolni fokozottan kockázatos.

6. Hány hetes/hónapos kortól adható a kutyáknak?

A kutyakölykök féreghajtása 2 hetes kortól kezdve kéthetente javasolt, egészen 12 hetes korukig. Amíg a kölykök az anyával vannak, a kölykökkel együtt az anyát is kezelni szükséges. Négy hetesnél fiatalabb kiskutyákban a galandféreg-fertőzöttség nagyon ritkán fordul elő. Ezért a galandféreg-ellenes hatóanyagot is tartalmazó kombinációs készítmények rutin adagolása az egészen fiatal kiskutyákban szükségtelen.

7. Ha több háziállatunk van, akkor párhuzamosan őket is érdemes kezelnünk?

Az egy háztartásban együtt tartott állatokat egyszerre javasolt féreghajtó kezelésben részesíteni.

8. Milyen esetekben nem ajánlják az alkalmazását? Vemhesség esetén alkalmazható?

Általában 2 hetes kor, illetve bizonyos testtömeg alatt nem javasolt az alkalmazásuk. Előfordulhat, hogy egy kutya allergiás tüneteket produkál bizonyos féreghajtó hatóanyagra, pl. bőrkiütés, csalánkiütés, ödéma. Ilyen esetben javasolt más hatóanyag-csoportba tartozó készítménnyel kezelni az állatot, és az oltási könyvbe feljegyezni, hogy az adott készítmény allergiás reakciót váltott ki.

A vemhes állatok féreghajtására különös gondot kell fordítani, mivel az újszülött kölykök az anyától akár a tejen keresztül is megfertőződhetnek. Általánosan javasolt a vemhesség 40. napjától féreghajtani a vemhes állatot. Az első kétharmadban bizonyos hatóanyagoknál a lehetséges magzatkárosító hatás miatt alkalmazásuk nem javasolt.

9. Javasolt lehet más készítmény alkalmazása is kiegészítésként?

A bolhák és a tetvek köztigazdái lehetnek bizonyos galandféregfajoknak, azaz testükben a parazita fertőző lárva stádiumban várja, hogy a végleges gazda (jelen esetben kedvencünk) bélrendszerébe kerüljön. Nagyon fontos ezért például a bolhák elleni védekezés. Bolhásság esetén mindig javasolt egyidejűleg féreghajtóval is kezelni az állatot.

10. Megelőzésre is használható?

A féreghajtók nem tipikusan megelőzésre valók, hiszen hatásuk addig tart, amíg jelen vannak a szervezetben. Az állatorvosi gyakorlatban alapvetően a kutyák negyedévente történő féreghajtása terjedt el, ami főleg ott fontos, ahol kisgyermek is van a családban.

A kutyák külföldre utazásánál azonban előírás a kiutazás előtti, meghatározott időpontban történő féreghajtás. Erről állatorvosi igazolás is kerül az állat útlevelébe.

10+1 Mennyi idő, mire elmúlik a férgesség?

A bélférgesség felszámolása sok mindentől függ: az alkalmazott készítmény összetételétől, a visszafertőződés lehetőségétől, a meglévő fertőzöttség súlyosságától. „Rutin” kezelés esetén, ha nem lehet észrevenni a széklettel ürülő parazitákat, egyszeri kezelés elegendő. Mindig javasolt az ürülék összegyűjtése, különösen féreghajtást követően. Igazolt fertőzöttség esetén ismételt kezelés is szükséges, de ennek megállapítását és kivitelezését mindig bízzuk állatorvosra. Az is előfordulhat, hogy a féreghajtó mellett egyéb gyógyszerekre is szükség van a teljes gyógyuláshoz.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk