Image default

Hogyan kerülhetnek forgalomba hazánkban a kutyasamponok?

A Nébih szerepe a termékek engedélyezésében

Filcbontó, bőrnyugtató, színező, szőrregeneráló és szőrnövesztő: ez csupán néhány példa az újabbnál újabb sampontípusok közül, melyekkel kedvencünk ápolása során találkozhatunk. Vajon hogyan kerülhetnek ezek a termékek a boltok polcaira? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

Az állatpatikák és a boltok polcain keresgélve az állatgyógyászati és állatápolási cikkek igen széles skálájával találhatjuk szemben magunkat. A termékek lehetnek állatgyógyászati készítmények, állategészségügyi biocid termékek, vagy gyógyhatású készítmények illetve ápolószerek.

Ez is érdekelheti

Felelős állattartóként szinte kötelességünknek érezzük, hogy olyan terméket válasszunk kedvencünk számára, melynek gyártása és forgalmazása szakemberek által ellenőrzött és engedélyezett.

Ezt az igényünket szerencsére a hatályos jogszabályi háttér is támogatja, hiszen hazánkban az állatgyógyászati készítmények és termékek forgalmazása csak engedélyezés vagy nyilvántartásba vétel után jogszerű. A Nébih az a Hivatal, amely engedélyezi az állatok gyógykezelésére szolgáló gyógyszereket és az állategészségügyi biocid termékeket, valamint nyilvántartásba veszi az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítményeket, ápolószereket és segédanyagokat.

A hivatal szakemberei elvégzik az állatgyógyászati termékek laboratóriumi vizsgálatát is. További feladatuk, hogy kivizsgálják a készítmények minőségi problémáit és feltételezett mellékhatásait, és meghozzák a megfelelő intézkedéseket az előforduló problémák orvoslása érdekében.

Az engedélyezett vagy nyilvántartásba vett termékekről egyébként könnyen tájékozódhatunk, a mindenkori aktuális listák szerepelnek a Nébih honlapján.

Álljunk meg egy szóra! Ön gondolkozott már azon, hogyan ellenőrizheti a legegyszerűbben, hogy engedélyezett-e a megvásárolni kívánt készítmény? Íme, itt az általunk javasolt rapid megoldás: keresse meg a termék csomagolásán a nyilvántartási/engedélyezési számot!
Aki ezek után arra is kíváncsi, mifélék és miben különböznek egymástól a sampon gyógyszerformájú termékek, annak figyelmébe ajánljuk a következő cikkünket!

Forrás: 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről;128/2009. (X. 6.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről; Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk