Image default

Hogyan vizsgáltuk a féreghajtó készítményeket?

A kutyaféreghajtó készítmények terméktesztje során szakembereink számos vizsgálatnak alávetették a termékeket. Állatgyógyászati szempontból fontos kérdés volt, hogy a megfelelő hatóanyagot tartalmazzák-e a készítmények. Ha kíváncsi, hogyan ellenőrizték a termékek hatóanyagtartalmát, olvasson tovább!

A minták vizsgálatához elsősorban a laboratóriumban kifejlesztett akkreditált, módszert használtuk. Mivel a minták különböző összetételűek a hatóanyagukat és a mátrix komponenseiket tekintve is, ez nagyban befolyásolja a hatóanyagok oldhatóságát.

Egyes készítmények esetén a módszerben lévő, minta oldásához használt szolvens nem felelt meg tökéletesen a mintának, ilyenkor a törzskönyvi módszert kellett elővenni. Ha a minta oldása során nem tiszta oldatot kaptunk, akkor a mintaelőkészítés során centrifugáltuk a mintákat 20°C-on, 12.000 fordulatszámon 10 percen keresztül, hogy tiszta oldatokat kapjunk, amelyeket a hígítások során használtunk fel. A másik megoldás a minták szűrése lett volna, viszont ilyenkor felmerül a szűrőn visszatartott hatóanyag mennyiségének problémája.

Mintaelőkészítés szempontjából a praziquantel, pirantel-pamoate, febantel, fenbendazol és milbemicin-oxim előkészítése hasonló volt. 0,3-0,5 g mintát kellett 25-50 ml dimetil-formamidban oldani egy 100 ml-es mérőlombikban és metanollal jelre tölteni. Moxidectin hatóanyagot tartalmazó mintát metanol helyett acetonitrilben oldottunk.

A minták mérése nagynyomású folyadékkromatográfiás (HPLC) műszeren történt diódasoros (PDA) detektorral. A PDA detektor alkalmas különböző hullámhosszokon történő kiértékelésre, mivel 200 és 400 nm közötti hullámhossztartományt detektálunk.
A retenciós idő segítségével azonosítottuk be a mintákban a hatóanyagot. Mérés során a mozgófázisok a hatóanyagnak megfelelően változtak.

Mivel a készítmények különböző hatóanyagot vagy hatóanyagokat tartalmaznak, ezért hatóanyagmérés szempontjából nem vehetők egy kalap alá. Sokszor kellett módszerfejlesztéshez folyamodnunk a program alatt. Érdekesek voltak például a három hatóanyaggal (praziquantel, pirantel és febantel) rendelkező termékek.

A legtöbb mintánál a meglévő, validált módszerünkkel gördülékenyen haladtak a mérések. Azonban volt olyan minta, ahol a febantel helyett fenbendazol hatóanyagot tartalmazott a készítmény a másik két hatóanyag mellett, ezért a bevált módszerünket át kellett alakítani, hogy a fenbendazol hatóanyag is jól mérhető legyen.

kutyaféreghajtó

1. ábra: Febantel, pirantel pamoate és praziquantel standardok kromatogramja (280 nm)

kutyaféreghajtó

2. ábra: Módszerfejlesztési fázis kromatogramja (298 nm)

kutyaféreghajtó

3. ábra: Fenbendazol hatóanyagra optimalizált módszer kromatogramja (298 nm)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk