Image default

Állatgyógyászati termékek: biocid, gyógyhatású, állatgyógyászati készítmény, ápolószer

Ezt már a kutya se érti! De mi eláruljuk, mi a különbség

Ugye leszögezhetjük, hogy felelős gazdiként gondosan ügyelünk a házi kedvenceinkre? Némelyikük a mindennapokban is több törődést igényel, ám ha betegségről van szó, minden esetben az állatorvosok segítségét kell igénybe vennünk. A termékek széles palettája lehetővé teszi, hogy a betegségek megelőzésére és háziállatká(i)nk alapvető, mindennapi ápolására egyaránt elegendő figyelmet tudjunk fordítani. De mi is a különbség ezek között a termékek között?

Állatgyógyászati terméknek nevezzük az állatgyógyászati készítmények, állategészségügyi biocid termékek, állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, ápolószerek és segédanyagok összességét.

Ez is érdekelheti

Az állatgyógyászati készítmények (állatgyógyszerek és oltóanyagok) az állatok betegségeinek kezelésére vagy megelőzésére szolgálnak. Mivel jelentős hatást gyakorolnak az állati szervezetre, és előfordul, hogy alkalmazásuk során nem kívánatos hatások is jelentkeznek, alkalmazásuk szükségességének megítélése az állatorvos dolga. Ez alól kivételt jelentenek a szabadon forgalmazható készítmények, amelyek alkalmazása nem igényel állatorvosi diagnózist és felügyeletet. Ilyenek például a bolha- és kullancs elleni nyakörvek.

Az állategészségügyi biocid termékek különös csoportot alkotnak. Ide tartoznak az állatok testfelületével érintkezésbe kerülő fertőtlenítőszerek, például a bőr-, nyálkahártya-, csülök-, pata- és tőgyfertőtlenítők, az ízeltlábúak irtására szolgáló szerek közül az alombogarak, madártetűatkák és óvantagok irtására alkalmazandó szerek, valamint egyes külső élősködő elleni riasztószerek, amelyek ölő hatással nem rendelkeznek. A biocid kutyasamponok fertőtlenítőszerek és riasztószerek is lehetnek. Összességében elmondható, hogy a biocidok kártékony biológiai szervezeteket (vírusokat, baktériumokat, parazitákat) akadályoznak a károkozásban.

Az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények állatok betegségeinek kiegészítő kezelésére alkalmazhatók, de önmagukban nem várható tőlük gyógyulás.

Kedvező biológiai hatással rendelkeznek, de nem minősülnek állatgyógyászati készítménynek, sem állategészségügyi biocid terméknek.

Állatgyógyászati ápolószerek: ugyancsak állatgyógyászati terméknek minősülnek, de jól elkülöníthetők a gyógyhatású készítményektől, mert jellemzően nem megbetegedések esetén alkalmazzuk őket. Ezek az állatok testével érintkező termékek, amelyek elsődleges célja a tisztítás, illatosítás, hidratálás, védelem, kondicionálás. Ide sorolandó például a legtöbb kutyasampon, a fültisztítók, a szemkörnyék-tisztító és ápoló termékek, a tappancshidratáló, a fogápoló vagy éppen a fogkrém.

Fontos, egyúttal megnyugtató is tudnunk, hogy minden állatgyógyászatban használatos termék forgalmazása szigorú szabályozáshoz, kötött. Magyarországon csak a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága (ÁTI) által engedélyezett vagy nyilvántartásba vett termékeket lehet jogszerűen felhasználni.

Forrás: Nébih, allatgyogyszer.hu,

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk