Image default

Gazdik figyelem! Kutyaféreghajtókat teszteltünk!

Szerető gazdiként nagyon rossz érzés betegnek látni kis kedvencünket! A bélférgesség sajnos gyakori betegség a kutyáknál, ezért felelős állattartóként fontos, hogy megelőzzük, és felismerjük a tüneteit, és a kutyánk számára legmegfelelőbb készítményt válasszuk. A Szupermentán ezúttal a kutyáknak szánt féreghajtó készítményeket vettük górcső alá. Lássuk az eredményeket!

Kedvenceink bélrendszerében számos kórokozó megtelepedhet, ezek egyik népes csoportját alkotják a bélférgek (galandféreg, orsóféreg, kampósféreg, ostorféreg). A bélférgesség tünetei a fertőzöttség mértékétől, a kutya tápláltsági állapotától és immunstátuszától függően változatosak lehetnek. Ma már számos különböző féreghajtót vásárolhatunk, azonban az alkalmazott hatóanyag és gyógyszerforma megválasztása sok mindentől függhet (pl. az állat életkorától, életmódjától, esetleges vemhességétől, immunstátuszától, külföldi utazástól, stb.), ezért érdemes szakember segítségét kérni!

Tudta?

Az állatorvosi gyakorlatban alapvetően a kutyák negyedévente történő féreghajtása terjedt el, ami főleg ott fontos, ahol kisgyermek is van a családban.
A kutyák külföldre utazásánál azonban előírás a kiutazás előtti, meghatározott időpontban történő féreghajtás. Erről állatorvosi igazolás is kerül az állat útlevelébe.

Ha szeretné tudni, milyen tünetei vannak a bélférgességnek, kattintson a linkre!

16 vény nélkül kapható terméket teszteltünk, azonban ezt kiegészítettük 8 vényköteles készítmény vizsgálatával, így összesen 24 különböző féreghajtót teszteltünk. 19 terméket hazai kereskedelemből, 4 készítményt külföldi, egyet pedig belföldi internetes weboldalról szereztünk be. A tesztben résztvevő féreghajtók között volt rágótabletta, tabletta, filmtabletta, belsőleges gél, valamint szuszpenzió is.

A kutyaféreghajtók fajtáiról bővebben itt olvashat!
Laborvizsgálatok
  • Hatóanyagtartalom
  • Kinyerhető mennyiség
  • Átlag tabletta tömeg
  • Tabletta tömegeloszlás

kutyaféreghajtó

Kíváncsi, hogyan vizsgáltuk a féreghajtó készítményeket? Kattintson a linkre!

Vényköteles vagy vény nélküli?

A magyar piacon megtalálható kutyaféreghajtók egy része csak állatorvosi vényre adható ki, míg másik részük vény nélkül is kapható. Forgalmazásukat csak az állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosultak tehetik meg, tehát szabad forgalomban nem kaphatók.
Fontos tudni, hogy állatorvosi vényhez kötött egy készítmény, ha:
- élelmiszertermelő állatoknak szánják,
- antibiotikumot vagy pszichotrop anyagot tartalmaz,
- eutanáziához használják,
- a hatóanyagát kevesebb mint 5 éve engedélyezték Európában,
- immunológiai készítmény, vagy
- pontos diagnózist igénylő kórfolyamatok kezelésére alkalmazzák őket, és használatuk akadályozhatja a későbbi diagnosztikai és gyógykezelési eljárásokat.
Egyéb esetben a Nébih dönthet úgy, hogy a készítmény kiadását nem köti vényhez, de mindenképpen teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy az ily módon könnyebben beszerezhető készítmény még helytelen alkalmazása esetén sem jelent veszélyt, sem a kezelt állatra, sem más állatokra, sem a készítményt alkalmazó személyre, sem a környezetre. A féreghajtók esetében az egyik legnagyobb veszély lehet, hogy helytelen alkalmazásuk esetén elősegíthetik a hatóanyagokkal szembeni rezisztencia gyorsabb terjedését, és így veszélyeztetik a jövőbeni hatékonyságot.

10+1 kérdésre válaszolunk a kutyaféreghajtókkal kapcsolatban. Kattintson!
Laborban a féreghajtó készítmények

A kutyáknak szánt féreghajtó készítmények állatgyógyászati készítménynek minősülnek, hatékonyságukat pedig a bennük található hatóanyagok biztosítják.

Tudta?

A féregellenes hatóanyagok szűk vagy széles hatásspektrummal rendelkeznek, attól függően, hogy csak egy vagy néhány meghatározott féregfajra hatnak, vagy többféle, esetleg csak távoli rokonságban lévő paraziták ellen is hatékonyak.

Terméktesztünk további eredményei

Hatóanyagtartalom vizsgálata

Fontos, hogy a törzskönyvben meghatározott mennyiségű hatóanyagot tartalmazzák a készítmények, hiszen, ha több, akkor túladagolás történik, ha pedig kevesebb, akkor a megadott dózisban való adagolása (aluladagolás) fokozottan veszélyes a rezisztencia terjesztése szempontjából.

Minden féreghajtó hatóanyagtartalma megfelelő volt.

Tabletták tömegegységessége

A tabletták esetében szakembereink ellenőrizték azok átlagos tömegét és tömegegységességét is. Ha a tabletták egységes méretűek, biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes kezeléskor a kívánt mennyiségű hatóanyag jut a kutya bélrendszerébe, a nem egységes tablettaméret viszont túladagoláshoz vagy aluladagoláshoz vezethet.

Megnyugodhatunk, ugyanis ebből a szempontból mindent rendben találtak a szakértők.

Cikkünkből megtudhatja, mit miért vizsgáltunk a kutyáknak szánt féreghajtó készítményekben.

Honnan tudhatjuk, hogy rendelkezik-e engedéllyel egy készítmény?

Felelős gazdiként fontos lehet számunkra, hogy olyan készítményekkel kezeljük kis kedvenceinket, melyek gyártását és forgalmazását szakemberek ellenőrizték és engedélyezték. Az engedélyezett készítmények a Nébih által jóváhagyott magyar nyelvű használati utasítással és címkével rendelkeznek, továbbá a csomagoláson minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma (például: 3708/1/16 Nébih ÁTI). Hivatkozási névként a Nébih ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat. Centrálisan engedélyezett készítmények esetében EU-val kezdődik a forgalomba hozatali engedély száma, pl. EU/2/19/243/001-018.
Az engedélyszám a garancia arra tehát, hogy engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett termékről van szó, amely a hatóság felügyeleti körébe tartozik, azaz a terméket engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

kutyaféreghajtóLássuk, hogyan kerülhetnek forgalomba az állatgyógyászati készítmények!
Jelölések ellenőrzése

A készítmények csomagolásán kötelező feltüntetni többek között az egy adagra vonatkozó hatóanyag-tartalmat, a gyógyszer formáját, a célállatfajt, a javallatokat (ha nem vényköteles a termék), az adagolást, az alkalmazás módját és helyét, a lejárati időt (évszám és hónap), valamint a különleges tárolási előírásokat. A forgalomba hozatali engedély jogosultjának neve és címe, a forgalomba hozatali engedély száma és a gyártási tétel száma is kötelezően feltüntetendő elem a csomagoláson. Amennyiben vényköteles a készítmény, szerepelnie kell a „Kizárólag állatorvosi vényre adható ki!” kifejezésnek is.

Az egyik külföldi internetes weboldalról származó mintán a hatóanyagtartalomra vonatkozó 30 mg/tabletta jelölés pirantel-pamoát-ra érvényes, azonban a laboratóriumi vizsgálatok eredményeiből arra a következtetésre jutottak szakembereink, hogy a 30 mg a termékben a pirantel hatóanyagnak felel meg. A megjelölés tehát így lenne helyes: 30 mg/tabletta pirantel (-pamoát formában).

A hatóság megkezdte a kapcsolatfelvételt a honlap üzemeltetőjével. Nehezítő körülmény, hogy a felelősséget vállaló személyek megtalálása hosszadalmas, ami az intézkedés eredményességét befolyásolja.

A külföldi internetes áruházban vásárolt termékek rendszerint nem rendelkeznek Nébih engedélyszámmal és magyar nyelvű termékirodalommal sem. Bár a termékek használata nem minden esetben ártalmas, tudatos vásárlóként tisztában kell lennünk azzal, hogy a termékek fokozott kockázattal járnak.  Ami abból adódik, hogy a magyar hatóság nyilvántartásában ezek a termékek nem szerepelnek, így egy esetleges minőségi hiba vagy nem kívánatos hatás jelentkezése esetén nem nyomon követhetők.

A Nébih nem javasolja állatgyógyászati készítmények vásárlását külföldi internetes oldalakról!

Hogyan szabályozzák a kutyaféreghajtó készítményeket? Itt megtudhatja!
Mit rejt a csomagolás?

Belföldi internetes weboldalról is rendeltünk egy terméket, amelynek az engedélyét a Nébih már 2 éve visszavonta. A megrendelt féreghajtó egy másik termék leragasztott papírdobozában, azon belül pedig papírzacskóban érkezett, amelyre tollal rá volt írva a rendelni kívánt termék neve. A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a tabletták hatóanyagai nem felelnek meg sem a külső dobozon, sem a papírzacskón feltüntetett termék hatóanyagainak, tehát a becsomagolt és kiküldött készítmény egy harmadik féreghajtó, és teljesen eltért a megrendelni kívánt terméktől.

Az ügyfélnél próbavásárlást tartottak szakembereink, azonban a készítményt ez esetben sem tudták megvásárolni. A helyszíni ellenőrzés során kiderült, hogy az ügyfél már nem forgalmazza a weboldalon szereplő, nem engedélyezett állatgyógyászati készítményt és felelőtlenül, a vásárlót megtévesztve, egy másik terméket küldött a rendelt helyett – egy harmadik készítmény dobozában.

A hatóság eljárást indított jogszabályellenes forgalmazás miatt. Az ügy kivizsgálása jelenleg folyamatban van. Az eljárás pénzbírsággal fog zárulni.

Szupermenta-tipp
  • Felelős állattartóként a kutyaféreghajtókat az állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosult forgalmazótól vagy az állatorvostól javasolt megvásárolni.
  • Ha idegen nyelvű vagy feltűnően magyartalan szöveggel találkozunk, érdemes gyanakodni, és felkeresni a Nébih honlapját, ahol megtalálható az összes Magyarországon forgalmazható termék listája: https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-allat.
  • Nagyon fontos, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező, ellenőrzött gyógyszereket vásároljunk mind a magunk, mind az állataink számára!
Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk