A magyar gasztronómiában nagy hagyománya van a sárgarépának, felhasználása rendkívül sokoldalú. Levelét azonban méltatlanul elhanyagoljuk, pedig magasabb a tápanyag tartalma, mint a gyökérrészének, ráadásul több, izgalmas felhasználási módja is van. Lássuk, mit is kezdhetünk vele!
A sárgarépa zöldjének alapvetően keserű az íze, többnyire ezért is nem esszük meg. Pedig fogyasztásával igazi vitaminbombát juttathatunk a szervezetünkbe. A sötétzöld levél tele van klorofillal, ennek köszönhetően vértisztító hatású, méregteleníti a májat, fokozza a vörösvértestek képződését, sőt, javítja a vérzékeny betegek állapotát. C- és K- vitaminban valamint káliumban és rostban gazdag. Antioxidáns (segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását), gyorsítja a véralvadást és a sebgyógyulást, emellett megőrzi a szív és érrendszer egészségét, továbbá könnyíti az emésztési folyamatokat.
Adunk néhány tippet, hogy egészségünk érdekében milyen módon tudjuk – keserű íze ellenére – elfogyasztani:
Főzzük bele ételeinkbe!
Ha szeretnénk elnyomni a kesernyés ízt, akkor azt főzéssel megtehetjük. Levesbe, főzelékbe, omlettbe egyaránt felhasználható.
Készítsünk belőle pesztót!
A zöld szószt tésztára, salátára vagy akár pirítósra is tehetjük.
Ez is érdekelheti
Legyen salátáink állandó szereplője!
Kesernyés ízével különösen pikánssá tehetjük salátánkat. Ízlésünknek megfelelően válasszuk ki a megfelelő arányokat.
Forrázzuk le, fogyasszuk teaként!
Két csésze friss répalevélhez adjunk 8 csésze forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és már ihatjuk is.
Tegyük gyümölcslébe!
Gyors megoldás vitaminraktárunk feltöltésére. Fogyasztását megkönnyíthetjük azzal, hogy nyersen, apróra vágva, gyümölcslébe tesszük, így csökkenthető a keserűsége.
Fertőtlenítsünk vele!
Magas klorofill tartalmának köszönhetően fertőtlenítő hatású. Használhatjuk tehát sebekre, hiszen pusztítja az elszaporodó baktériumokat. Alkalmas a kellemetlen lehellet és a fogínygyulladás megszűntetésére, emellett enyhíti a torok-, illetve mandulagyulladást is.
Komposztáljuk!
Saját egészségünk megőrzése mellett bolygónkért is tegyünk! Kidobás helyett komposztáljunk!
A felhasználást tekintve fontos a mennyiség, intenzív íze miatt érdemes eleinte kisebb adagokkal kezdeni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu Victoria Boutenko, A nyers étel csodája, BIOENERGETIC KIADÓ KFT., 2014.