Rohanó világunkban egyre többen étkezünk útközben, vásárolunk gyorsbüfékben, vagy utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, az igazi visszajelzést azonban tőlünk, a fogyasztótól kapják. Nem látunk be a színfalak mögé, a sok apró jel alapján azonban eldönthetjük, megvesszük-e, megesszük-e az ételt.
Lássuk, milyen a megbízható fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos!
Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. A lángost a megbízható helyen mindig frissen készítik. Ha nem forró, hanem nyúlós, langyos lángost kapunk, az bizony már jó ideje kisült.
Nézzük meg, mit látunk a pulton: ott csak kis mennyiségű feltétet szabad tartani, tiszta edényben, s ahhoz csak a kiszolgáló személy nyúlhat. A többi feltétet, hozzávalót a hűtőszekrényben kell tárolni, hogy ne melegedjenek fel és ne szennyeződjenek.
A nyers gyros-nyárson baktériumok lehetnek, a ideális gyrossütő ezért gyakran mos kezet, aki a vendégeket kiszolgálja. Figyeljük meg, hogy a gyros-nyársat folyamatosan forgatják-e! Minden oldalát egyenletesen át kell sütni, nem éghet oda és nem maradhat nyers egyik oldala sem. Bizalommal lehetünk a hely iránt, ha a húst csak a rendeléskor vágják le. Így kerülhető el, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetleg még nyers húslével szennyeződjön.
Az ideális fagylaltárus fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt. Amikor nincs kiszolgálás, elhúzható vagy felnyitható plexilappal védik a fagylaltot a szennyeződéstől. A fagylaltpult nincs közvetlen napfényben, hogy a hűtött édesség nehogy megolvadjon. Ha pedig az eladó a fagylaltpultban lévő, tiszta vizű kanálmosóban öblíti le a kanalat, a tölcsért szalvétával fogja meg és úgy nyújtja át nekünk, akkor valószínűleg ugyanilyen gondosan betartják a többi élelmiszer-higiéniai előírást is, és bizalommal vásárolhatjuk meg kedvenc fagylaltunkat.
Ne fogadjuk el, ha üzletnyitáskor a már megkezdett nyársról származó hússal akarnak minket kiszolgálni, mert tilos előző napi húst felhasználni. A köretet megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.
Ez is érdekelheti
BÁRMILYEN ÉTELT, ITALT VESZ, ILLETVE FOGYASZT AZ UTCÁN, SOSE FELEDJE:
- Csak megbízható helyen vásároljon!
- Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
- Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
- Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt!
- Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el!
- Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni. A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
- A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
- Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!