Sokan aggódnak, amikor nem a saját konyhájukból származó ételt kell enniük – ezek a tanácsok segítenek, hogy a közös ebéd/vacsora tényleg jó emlék legyen!
Ez is érdekelheti
Étkezés otthontól távol (piknik)
- Az otthonon kívülre szervezett, étkezéssel összekötött programok tervezésekor célszerű azzal számolni, hogy az élelmiszerekben a meleg nyári időjárás, a langyos külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának.
- Emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell, a készételeket a főzés után azonnal el kell fogyasztani, esetleg fogyasztásig átmenetileg –2 órán belül forrón tárolni.
- A forró ételt ne csomagold be, kivéve, ha rövid időn belül biztosan elfogyasztod.
- Kempingezéshez, kiránduláshoz célszerű hűtést nem igénylő élelmiszereket csomagolni, pl téliszalámi, szárazkolbász, keksz, konzervek, UHT tej, méz stb.
- Hasonlóképpen kell eljárni az iskolás gyermekek uzsonnájának elkészítésekor, csomagolásakor is.
Mindig legyél igényes!
„Máshol” enni – étterem, cukrászda, utcai árus, strand stb.
- Olyan helyen étkezz, ahol a körülmények és a személyzet bizalomkeltők, továbbá a helyszín, ahol az ételt vásárolod, bármikor és visszamenőleg is azonosítható.
- Figyelj arra, hogy a vásárolt, hűtendő ételek hidegek legyenek, azokat kiadásig jégen, vagy hűtőszekrényben tárolják.
- A húsételeket kérd frissensült formájában, vagy győződj meg arról, hogy főzés, sütés után forrón tartották.
- A nem forrón tálalt készételt utasítsd el!
- Utcán, kitelepülésen, ha nem látsz garanciát az alapvető higiénés szabályok betartására, ne vásárolj, ne fogyassz élelmiszert!
- Ha a vendéglátásban kiadott étel érzékszervileg gyanús, ne fogyaszd el!