Az eredeti stollen receptje Drezda városához kötődik, vélhetően ennek köszönhető, hogy a németeknél népszerű igazán ez a sütemény. Az alakja – ovális forma fehér cukorba hempergetve – a bepólyázott kis Jézust formázza meg. Innen ered eredeti neve is: christstollen, vagyis krisztuskalács. Ez az elnevezés azonban az évek alatt kikopott, lerövidült. Magas cukortartalma miatt hideg helyen tárolva akár 1-2 hétig is eláll úgy, hogy az íze közben nem változik. Praktikus karácsonyi sütemény, mely leginkább a hazai gyümölcskenyérhez hasonlítható.
Hozzávalók:
- 38 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 2 db tojás
- 10 dkg sütőmargarin
- 25 dkg túró
- 10 dkg darált mogyoró (v. dió)
- 25 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 10 dkg kandírozott citromhéj
- 20 dkg marcipánmassza
Ez is érdekelheti
Elkészítése:
- A sütés előtti estén keverjük el a mazsolát a rummal, hogy jól megszívja magát.
- A marcipánt vágjuk 3 egyforma részre, és sodorjuk őket kb. 30-35 cm hosszúságúra.
- Egy tálban keverjük el a lisztet, a sütőport, a sót, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két tojást, a puha margarint, a túrót, valamint a diót és/vagy mogyorót. Dolgozzuk össze az alapanyagokat (ezt lehet kézzel is, vagy a robotgép dagasztó szárával).
- Ezt követően adjuk hozzá az előző éjszaka beáztatott mazsolát, és a kandírozott gyümölcsöket.
- Ha összegyúrtuk, válasszuk 3 egyenlő részre (akkorára, amekkorára a marcipánokat gyúrtuk).
- A tésztákat kicsit nyújtsuk ki, majd tegyük a közepébe a marcipánokat (mindegyikbe 1 kerüljön), és hengereljük őket formásra (kb 4 cm szélesek legyenek.).
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzünk el szorosan egymás mellé két tésztahengert, a harmadikat pedig tegyük a tetejükre, ahol az alsó tészták összeérnek.
- 160 ºC-os előmelegített sütőben süssük kb. 60 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük közben.
- Miután kivettük, még a forró süteményt kenjük le olvasztott margarinnal, és hempergessük meg vaníliás cukros porcukorban.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Tudta -e?
Tudta, hogy háromféle marcipánmasszával is találkozhatunk az üzletekben?
A marcipánmassza lehet egyszeres, kétszeres, vagy háromszoros, az elnevezés pedig a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele arányban van mandula és cukor. Minél nagyobb a szám, annál több a masszában a cukor.