Image default

Marcipános (christ)stollen

Az eredeti stollen receptje Drezda városához kötődik, vélhetően ennek köszönhető, hogy a németeknél népszerű igazán ez a sütemény. Az alakja – ovális forma fehér cukorba hempergetve – a bepólyázott kis Jézust formázza meg. Innen ered eredeti neve is: christstollen, vagyis krisztuskalács. Ez az elnevezés azonban az évek alatt kikopott, lerövidült. Magas cukortartalma miatt hideg helyen tárolva akár 1-2 hétig is eláll úgy, hogy az íze közben nem változik. Praktikus karácsonyi sütemény, mely leginkább a hazai gyümölcskenyérhez hasonlítható.

Hozzávalók:
  • 38 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 db tojás
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg darált mogyoró (v. dió)
  • 25 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • 20 dkg marcipánmassza

Ez is érdekelheti

Elkészítése:
  • A sütés előtti estén keverjük el a mazsolát a rummal, hogy jól megszívja magát.
  • A marcipánt vágjuk 3 egyforma részre, és sodorjuk őket kb. 30-35 cm hosszúságúra.
  • Egy tálban keverjük el a lisztet, a sütőport, a sót, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két tojást, a puha margarint, a túrót, valamint a diót és/vagy mogyorót. Dolgozzuk össze az alapanyagokat (ezt lehet kézzel is, vagy a robotgép dagasztó szárával).
  • Ezt követően adjuk hozzá az előző éjszaka beáztatott mazsolát, és a kandírozott gyümölcsöket.
  • Ha összegyúrtuk, válasszuk 3 egyenlő részre (akkorára, amekkorára a marcipánokat gyúrtuk).
  • A tésztákat kicsit nyújtsuk ki, majd tegyük a közepébe a marcipánokat (mindegyikbe 1 kerüljön), és hengereljük őket formásra (kb 4 cm szélesek legyenek.).
  • Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzünk el szorosan egymás mellé két tésztahengert, a harmadikat pedig tegyük a tetejükre, ahol az alsó tészták összeérnek.
  • 160 ºC-os előmelegített sütőben süssük kb. 60 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük közben.
  • Miután kivettük, még a forró süteményt kenjük le olvasztott margarinnal, és hempergessük meg vaníliás cukros porcukorban.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Tudta -e?

Tudta, hogy háromféle marcipánmasszával is találkozhatunk az üzletekben?
A marcipánmassza lehet egyszeres, kétszeres, vagy háromszoros, az elnevezés pedig a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele arányban van mandula és cukor. Minél nagyobb a szám, annál több a masszában a cukor.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk