A száraz vörösborok esetében ‒ az alap analitikai paraméterek (alkoholtartalom, extrakt-tartalom) és a peszticid tartalom vizsgálata mellett ‒ fontos szempont az is, milyen mennyiségben tartalmaznak kénvegyületeket. Tesztünkön ennek a paraméternek a vizsgálatát sem hagytuk ki. Ha kíváncsi a folyamat részleteire, olvasson tovább!
A borászok kénvegyületeket a hordók, a borászati eszközök csíramentesítésére, valamint a borok stabilizálására használnak. Ezek a vegyületek a megengedettnél magasabb mennyiségben ‒ amellett, hogy a bor érzékszervi tulajdonságait kedvezőtlenül befolyásolják ‒ allergiás reakciót is okozhatnak.
A kénvegyületek vizsgálatát a folyamatos áramú analizátor készülékkel végeztük el a laboratóriumban.
A folyamatos áramú analizátor készülék moduláris felépítésű, külön egység a mintaváltó, a változatható kémiai modulok és a fotométerek.
A laboratóriumba érkező valamennyi bormintát – évente kb. 17 000 db - elemez ez a nagy kapacitású és pontosságú készülék. Naponta akár 150 minta sem jelent problémát. Egy minta analízisének ideje kb. egy perc, a vizsgálathoz szükséges minta mennyisége kevesebb mint 0,5 ml.
A készülék előnyeihez tartozik tehát, hogy a vizsgálathoz kis mennyiségű minta és kis mennyiségű, saját előállítású reagens szükséges.
A meghatározott komponensek:
Szabad kénessav-tartalom (alsó méréshatár: 5 mg/L, mérési bizonytalanság: ± 5 mg/L)
- Szabad kénessav-tartalom meghatározáshoz a bormintát kénsavval savasítjuk, amely felszabadítja a nem kötött állapotba lévő kén-dioxidokat.
- Ezek a gázmolekulák egy dializáló membránon átdiffundálva (áteresztve) pararozanilin és formaldehid reagensekkel reagálva bíborszínű komplex vegyületet képeznek, melyet fotométerrel mérünk 560 nm-en.
Összes kénessav-tartalom (alsó méréshatár: 10 mg/L, mérési bizonytalanság: ± 10 mg/L)
- Az összes kénessav-tartalom méréséhez a vegyületekben kötött kénessav-tartalmat a savazott minták melegítésével (95°C) szabadítjuk fel.
- A szabad kénessav-tartalom folyamatához hasonlóan a gázmolekulák egy dializáló membránon átdiffundálva pararozanilin és formaldehid reagensekkel reagálva komplex vegyületet képeznek, melyet fotométerrel mérünk.