Image default

A bacon fogyasztás lehetséges árnyoldala

A liszteriózis

Hamarosan megjelenő szeletelt bacon terméktesztünk kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet a liszteriózisra. A megbetegedést okozó baktérium sok élelmiszerben előfordul, de megfelelő hőkezeléssel és tudatos vásárlóként, odafigyeléssel megelőzhető.

Liszteriózisnak nevezzük a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztását követő, súlyos panaszokkal járó megbetegedést. Az első tünetek már a fogyasztást követő napon jelentkezhetnek, viszont egy hét, súlyosabb esetben 90 napig is eltarthat a lappangási időszak.  A baktérium környezetünkben széles körben elterjedt (talajban, takarmányokban, állatok tápcsatornájában, növények felületén), emiatt számos élelmiszer szennyezett lehet vele. Anélkül, hogy tudnának róla, az emberek és az állatok is tünetmentes hordozói lehetnek.

Az egészséges emberek sokszor tünetmentesen vészelik át az említett baktériummal fertőzött élelmiszer fogyasztását, legyengült szervezetre viszont nagyobb veszélyt jelenthet. Különösen érzékenyek a várandós nők és az idősebb korosztály, valamint a gyengébb ellenálló-képességgel rendelkező emberek. Ez a baktérium agyhártyagyulladást, de vérmérgezést is okozhat. Várandós nők körében, ha lisztériával találkoznak, a vetélésnek vagy koraszülésnek is megnő a kockázata.

Vásárlóként viszont nagyon sokat tehetünk a megbetegedés ellen, ha figyelünk a termék ajánlott
tárolási hőmérsékletére, illetve ha szem előtt tartjuk a fogyaszthatósági időt!

Ez is érdekelheti

A megbetegedés szempontjából kockázatosnak tekinthető élelmiszerek:
  • szeletelt húskészítmények
  • nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek
  • darabolt nyers zöldségek, gyümölcsök és csíráztatott magvak
  • nyers halak és kagylóhús, füstölt vagy marinált, nem konzerv halkészítmények
  • hidegkonyhai készítmények

Fontos tudni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium a hűtő hőmérsékletén (0-4°C) is képes szaporodni! Minden 5 napon túl, a hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet.

Szintén kiemelendő, hogy a kórokozó alapos hőkezelés hatására elpusztul, emiatt is fontos
sütés-főzés során a minimum 75°C elérése, valamint hőn tartása legalább 2 percen keresztül,
melyet maghőmérővel ellenőrizhetünk.

A kockázatelemzési eredmények alapján olyan élelmiszerek fogyasztása, melyekben a L. monocytogenes száma nem haladja meg a
100 sejt/gramm értéket, elhanyagolható mértékű kockázatot jelent.  Ennek tudatában állapították meg a fogyasztásra szánt élelmiszerekre vonatkozó Listeria határértékeket.

Kiemelkedő jelentőséggel bír tehát a tudatos fogyasztási szokások kialakítása! A megbetegedésre érzékenyeknek ajánlott tartózkodni a kockázatosnak tekinthető élelmiszerek fogyasztásától. A kórokozó elleni védekezésre pedig komoly figyelmet kell fordítani nem csupán az élelmiszeriparban, hanem a háztartásokban is.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk