Image default

Az angol bacon eredetileg a magyar bakonyi szalonna lenne?

Avagy a bacon történetéről röviden

A bacon szalonna kellemes, meghatározó íze miatt a magyar gasztronómiában is közkedvelt alapanyaggá vált. Eredetével kapcsolatban többféle teória is felmerült már.

Hiteles tényekkel alá nem támasztott, miszerint a magyar mangalicát Nagy-Britanniában „bakonyi sertés” néven árulták a kereskedők. A szigetország lakói a szalonnát egyszerűen bakonyinak nevezték, viszont nehezen birkóztak meg a szó kiejtésével, így feltételezhető, hogy emiatt alakulhatott át a szalonna elnevezése „bacon”-né. Csak mondjuk ki: Bakony-bacon, és máris érezhető a hasonlóság, mely szerint feltételezhető hogy a “bacon szalonna” bakonyi szalonnát jelenthet.

bakonyi sertésA bakony környéki sírokban talált malaccsontok is árulkodnak arról, hogy a térségben már a korai vaskorban is foglalkoztak disznótartással. Kutatók szerint a bakonyi sertésként elhíresült siskafülű fajta tenyésztése hazánkban a honfoglalásig vezethető vissza.

A bakonyi sertés kereskedelem a 18. századra vált jelentőssé, viszont az 1700-as évek végétől fokozatosan kiszorították a balkáni kondorszőrű fajták. Keveredésük pozitív eredménye a mangalica lett, de ez egyben a tiszta vérű bakonyi fajta eltűnését is eredményezte.

Ez is érdekelheti

A fentiekhez hasonló keveredéseket manapság nem találhatunk a sertésfajták között, mivel a mai tudatos állattenyésztésben már hibrid fajtákat használnak.

Magát a bacont Európában oldalszalonnából, hátszalonnából, hátszínből készítik és nem minden esetben füstölik, míg Amerikában hasaalja-szalonnából állítják elő és a füstölés szinte elmaradhatatlan része a gyártás folyamatának.

Esetleg a bükkfa áll a háttérben?

Más feltételezés szerint az angol „bacon”  szó és a Bakony voltaképpen a bükkfa, pontosabban annak magjával függhetett össze. A régi időkben még szabadon tartották a haszonállatokat is, és húsukat nemesítő, olajban gazdag táplálékon táplálták.

Forrás:  http://szofejto.blog.hu/2010/10/19/bakonyi_e_a_bacon
Fotó: szofejto.blog.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk