Image default

Érdekességek a füstölésről

Tudta, hogy honnan kapják kedvenc füstölt húsaink a semmivel nem összetéveszthető füstízt, vagy hogy a „füstaroma” és „folyékony füst” kifejezések mit jelentenek a csomagoláson?

A hagyományos fával történő füstölés számít még mindig az egyik legalapvetőbb módszernek, ami nem csupán az egyedi, finom íz, hanem a tartósító hatás miatt is rendkívül fontos. Tudta, hogy mely fákat részesítik előnyben az előállítók?

Az előállítók jellemzően a keményfákat részesítik előnyben. Az általános füstölésre használt fafajták a tölgyfa, a cserfa, a bükkfa és az akácfa. A tűlevelűeket nagy gyantatartalmuk miatt sokan alkalmatlannak találják a füstölésre.

Ez is érdekelheti

Tudta, hogy nem csupán melegfüstölés létezik?

Létezik hideg, meleg és forró füstölés is. Terméktől függően használják a különböző változatokat.
Hideg füsttel, azaz 20°C alatt a nyers pácolt hústermékeket, száraz és nyers kolbászokat, nyers sonkákat és egyéb szalonnaféléket füstölik. A melegfüstölés 65–70°C között történik. Leginkább főtt, töltelékes készítményeknél és egyes szalonnaféléknél alkalmazzák. A forró füstölés hőfoka 74–85°C között van. Ezen folyamat hatására viszonylag rövid idő alatt jellegzetes füstölt színűek és ízűek lesznek a termékek.

Tudta, hogy ha a húst, sajtot vagy bármilyen élelmiszert egyáltalán nem füstölik fával, csak aromát tartalmaz, akkor nem nevezhető füstöltnek, csak füstízűnek?

A füst aromát és folyékony füstöt jellemzően füst tisztításával készítik. A különböző húskészítményekbe általában bekeverik vagy injektálják az aromát. A folyékony füstöt pedig porlasztással juttatják a készítmény felületére.

 

Fotó: pixabay.com

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk