Vetőmag vásárlásakor számos különböző hegyes-erős paprika fajta közül választhatunk.
Cikkünkben bemutatunk néhányat, melyek a terméktesztünkön is részt vettek.
Cristobal F1
Folyton növő, fényhiányra nem érzékeny fajta. Termése hosszú, hegyes, világoszöld és intenzíven csípős. A bogyók csüngő helyzetűek, 40-50 g tömegűek. Támrendszeres termesztést igényel.
Csípős spirál F1
Az előzőhöz hasonlóan folyton növő hibrid, szabadföldön kiválóan termeszthető. A termések átlagtömege 20-30 g. Friss fogyasztásra és savanyításra is alkalmas.
Harriet
Korai, szántóföldi és fóliasátor alatti, támrendszer melletti termesztésre is alkalmas, kosszarvú fajta. Bogyója csípős, ipari éréskor középzöld, teljes éréskor élénk piros, magasfényű. Ez a fajta konzervipari feldolgozásra ajánlott.
Harvey
Hajtatásra és szabadföldi termesztésre megfelelő, kosszarvú paprika fajta. Bogyói keskeny háromszög formájúak. Színük ipari éréskor világos zöldessárga, teljes éréskor sárga.
Rapires F1
Ismét egy folyton növő hibrid, gyors fejlődési sebességű, fényhiányra nem érzékeny. Termése hosszú, hegyes, világoszöld, intenzíven csípős ízű. A bogyók csüngő helyzetűek, 40-50 g tömegűek. Elsősorban támrendszeres termesztést igényel.
Palóc F1
Extra korai, csípős, hegyes paprika. Folyton növő, termése csüngő, sima, fényes, halványzöld színű, érett állapotban piros. Bogyója nagy: 17-24 cm hosszú, 3,5-4,5 cm vállszélességű, tömege 80 g.
Persenk-Kosszarvú
Fűszeres zamatú, enyhén csípős kosszarvú paprika. Termése világoszöld, sárgás színű, átlagosan 18-20 cm hosszúságú és 20-22 g átlagtömegű. Friss fogyasztásra és savanyításra is kiváló.
Kecskeszarv
Régi magyar fajta. Folyton növő, magas, fényhiányra nem érzékeny. Termése világoszöld, hosszú, hegyes, csípős, tömege 20-25 g. Szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Friss fogyasztásra és ecetes paprikának ugyancsak ideális.
Tudta?
A „Kecskeszarvú” vagy „Kosszarvú” paprika elnevezés a paprika formájából ered. A paprika alakja hasonlít a kecske vagy kos szarvára, mely hosszúkás, vékony, görbülő és hegyes végű. A név tehát a paprika jellegzetes megjelenésére utal, így könnyen felismerhetővé teszi ezt a fajtát.