Image default

Mitől piros a paradicsom? – cseresznye- és koktélparadicsomokkal kísérleteztünk

Paradicsom-vetőmag terméktesztünk folytatásaként kísérletet tettünk a növények felnevelésére. A Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomáson elvetettük a magokat, a kifejlődött növények színes terméseit pedig alaposan megvizsgáltuk. Ha kíváncsi a kísérlet részleteire és az eredményekre, olvasson tovább!

Paradicsom-vetőmag terméktesztünkön 25 terméket vizsgáltunk, melynek eredményeiről tavasszal számoltunk be. A teszt azonban itt még nem ért véget, hiszen tavalyi paprika kísérletünkhöz hasonlóan, ez esetben is kíváncsiak voltunk, milyen növények fejlődnek a vetőmagokból. A leíró típusú kísérletet azzal a céllal végeztük, hogy a fajták termesztési, felhasználási tulajdonságairól hasznos információkat adjunk a kiskertes és balkonon próbálkozó hobbikertészkedők részére.

A Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomáson szakembereink elvetették a vetőmagokat, és gondosan nevelték őket, így nyár közepén már különböző színekben pompázó paradicsomokat szedhettünk, melyek ízüket, formájukat tekintve is sokfélék voltak. A terméseket laboratóriumba vittük, hogy megmérjük beltartalmukat.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • likopintartalom
  • cukortartalom
  • savtartalom (citromsavban kifejezve)
  • C-vitamin-tartalom
Likopin, a színfelelős

A tesztünkben résztvevő termések színüket illetően is sokfélék voltak, hiszen a klasszikus piros mellett sárga, narancssárga, barnás és fekete színű cseresznye- és koktélparadicsomokkal is találkoztunk. Persze a kóstolás során az íz fontosabb szempont volt, mint a szín, de a kedveltségi vizsgálat eredménye így is igazán színes lett. Most azonban azt nézzük meg, mitől függ a termések színe!

A likopin egy karotinoid, ennek köszönhető a paradicsom piros színe. Antioxidáns tulajdonsága miatt az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik, hiszen csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, ezenkívül hatékony a cukorbetegség megelőzésében is.  (Forrás: Kürti Gábor: Vitamin ABC)

Tudta?

A likopin leghatékonyabban a paradicsomból nyerhető ki. Magas koncentrációban található meg például a paradicsomszószban, sűrített paradicsomban, ketchupban, valamint a paradicsomlében. (Forrás: www.encyclopedia.com)

Alábbi grafikánkon jól látható, hogy a likopin mennyiségének csökkenésével hogyan változik a paradicsomok színe.

paradicsom fajtakísérlet

Cukortartalom

A paradicsom kb. 93-96%-a víz, ezért az energiatartalma is igen alacsony. A fennmaradó részt szénhidrátok és rostok alkotják. A szénhidrátok egy részét pedig a cukor képezi.

A tesztünkben résztvevő paradicsommintáknak átlagosan 4,4g/100g volt a cukortartalma. A legalacsonyabb cukortartalmú termés értéke 2,6g/100g volt, míg a legmagasabb érték 7,1g/100g.

Savtartalom (citromsavban kifejezve)

Míg a borok esetében általában borkősavban, addig a paradicsomnál citromsavban fejezik ki a savtartalmat. A paradicsomoknak átlagosan 0,47% (m/m) volt a savtartalma. A legalacsonyabb savtartalmú minta értéke 0,34% (m/m), míg a legmagasabb 0,66% (m/m) volt.

C-vitamin

A legfelső biztonságos szint, azaz a tolerálható felső beviteli szint (UL – Upper Level, azaz a vitaminok, ásványi anyagok legfelső tolerálható szintje) az a maximális vitamin-/ásványianyag-mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen vagy ártalmas hatást. Ennek értéke a C-vitamin esetében 2000 mg.

Az NRV (ajánlott napi beviteli) értékek a lakosság tápláltsági állapotának felmérésére, a fogyasztók megfelelő informálására szolgálnak. A szabályozás a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas, azonban az egyértelmű, hogy a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó vitamin-/ásványianyag-tartalmú készítmények rendszeres, hosszú távú fogyasztása szükségtelen, sőt nem kívánatos. Ennek értéke 80 mg a C-vitaminnál. (Forrás: OGYÉI)

A szakembereink által felnevelt paradicsomok esetében az átlag 23,9 mg/100g volt a mérések során. Tehát egy átlagos C-vitamin-tartalmú paradicsomból kb. 300-350 gramm elfogyasztásával fedezhetjük a napi ajánlott bevitelt.

A legkisebb érték 16,5 mg/100g, míg a legmagasabb érték 36,0 mg/100g volt.

paradicsomParadicsom fajtakísérlet

Szakembereink folyamatosan figyelemmel kísérték a növények fejlődését a magok elvetésétől a termések leszedéséig. Kíváncsiak voltunk, mikor mi történik a növényekkel, és az elvárásoknak megfelelően fejlődnek-e.

Vajon minden vetőmag az ígért termést hozta? Cikkünkből kiderül!
Szupermenta-tipp

Ahogy a fentiekből is kiderült, a cseresznye- és koktélparadicsomok kínálata igen széles termesztési módjukat, színüket, ízüket, formájukat tekintve is. A terméktesztünk és kísérletünk során megosztott információk és eredmények segíthetnek megtalálni az igényünknek legmegfelelőbb paradicsomot.

Természetesen a színes, zamatos paradicsomok kedveltségi vizsgálata sem maradhatott el. Ha kíváncsi az eredményekre, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk