Image default

Paradicsomokat neveltünk a Nébih „kertjében”

A Nébih Növényfajta Kísérleti Állomásán elvetettük a tavasszal tesztelt paradicsom-vetőmagokat. Cikkünkből megismerhetik a termesztés részleteit, és az is kiderül, hogy a vetőmagokból az ígért növények fejlődtek-e.

A kísérlet menete

Március elején szakembereink elvetették a magokat a Nébih Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomásán.

vetésA magok kicsíráztak, majd kb. 1 héttel a vetés után kibújtak a földből a növények. Az üvegházban elhelyezett palántanevelő tálcákban március közepén már szép palántákkal találkozhattunk.

palántákA paradicsompalánták szépen növekedtek, így április közepén szakembereink kiültették őket a fűtetlen fóliablokkba, ahol csepegtető öntözést használtak.

kiültetésA kiültetés után a növények begyökeresedtek, és az elvárásoknak megfelelően fejlődtek. Szakembereink felkötözték őket, és eltávolították a hónaljhajtásokat, a főhajtást pedig a zsinór mellett feltekerték.

hónaljhajtásÁprilisban megjelentek rajtuk az első virágok. A megporzáshoz poszméheket telepítettek a hozzáértők: egy nagy méretű kaptárt helyeztek el a növényházban.

virágzásMegkezdődött a terméskötődés és bogyófejlődés, így július elején már érett, különböző színekben pompázó paradicsomokat szedhettünk a bokrokról.

szedés
Ha kíváncsi a különböző fajtájú paradicsomok jellemzőire, kattintson ide!
Lássuk az eredményeket!

A termesztés folyamata során szakembereink figyelemmel kísérték a növények fejlődését. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy a folytonnövő fajták valóban folyamatosan fejlődtek, a determinált növekedésűek pedig fajtától függően alacsonyabban vagy magasabban fürtben lezártak, növekedésüket befejezték, legfeljebb hónaljhajtásból növekedtek még egy ideig.

Az azonos fajták különböző forgalmazó cégektől beszerzett kistasakos kiszerelései között nem mutatkozott morfológiai különbség.

Örömteli eredményről számolhatunk be: jól vizsgáztak a paradicsom-vetőmagok, hiszen mindegyik vetőmagból az ígért paradicsom fejlődött.

Eredmények képekben

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk