Image default

A legkedveltebb Fehér csiperkegombák, plusz egy kis kiegészítés

A fehér csiperkegombák hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők nyolcféle fehér csiperkegombát kóstolhattak meg.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A gombákat szigorú szakmai szempontok mentén, alapos és megfelelő tisztítás, mosás után konyhai előkészítés nélkül, kis mennyiségben kóstolták a bírálók. Ennek oka, az volt, hogy az értékelők a gomba ízesítés és hőkezelés nélküli natúr ízhatását érezzék. Továbbá a hőkezelés és a fűszerezés különböző módon befolyásolta volna a kóstolás eredményét.
Nyersen a gomba nehezen emészthető, könnyen megülheti a gyomrot, sütéssel főzéssel emészthetőbbé tehető, lazítható, így fogyasztását alapos és megfelelő tisztítás és hőkezelés után ajánljuk. Mindemellett vadon szedett gomba esetében még azért is fontos, mert vannak olyan fajták melyek méreganyaga hőre bomlik. Az erdőben szedett gombákat fogyasztás előtt mindenképp vizsgáltassuk be gombaszakértővel.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a fehér csiperkegombákat.

  • Külső megjelenését tekintve a nyers gomba fehér vagy barnás színű (fajtára jellemző). Friss megjelenésű, nem ráncos, nem petyhüdt, nem sérült, nem foltos, nem szennyezett. Kalapja domború, vastag, húsos. Ideális, ha a kalap olyan zárt, hogy a spóratartó lemezek nem látszanak. Spóratartó lemezei barnás árnyalatúak esetleg kissé rózsaszínesek, nem feketék, sokszor zártak, hártyával fedettek. A tönk többnyire egyenletesen vastag, hengeres, galléros, alul kissé gumós, esetleg enyhén sárgás-barnás árnyalatú lehet. Húsa a kalapban vastag, eléggé merev.
  • Az állományt illetően a termék tapintásra nem nedves, nem nyálkás. Nyersen jellegzetesen vastag húsú, merev, harapáskor ropogós, nem törik, ellenálló, nem ráncos, nem gumiszerű vagy szivacsos. Bőre könnyen lehúzható, rágható. A tönk tömör, enyhe odvasodás előfordulhat. Rágás során lédús, könnyen rágható, nyelhető, rágási maradékot nem ad.
  • A termék illata megfelelő, ha gombára jellemző, friss, jellegzetes, kissé fűszeres illatú, de nem ánizsszagú. Földes, dohos, penészes illat nem érződik. Idegen szagoktól mentes.
  • Íze gombára jellemző, friss, jellegzetes, az umami íz (édeskés-savanykás-sós, kissé húslevesre emlékeztető íz) határozottan kiérződik. Idegen ízektől mentes.

Érdekességként megemlíthető, hogy a kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz volt.

A kedveltségi vizsgálat során minden értékelési szempontot figyelembe véve, az élen az Auchan Chef Gomba – fehér csiperkegomba végzett. A második helyezést a Penny – fehér csiperkegomba nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aldi – csiperkegomba léphetett fel.

gomba
gomba grafika

A kedveltségi tesztet ezúttal egy kicsit kiegészítettük. A fehér csiperkegombák értékelését követően arra kértük résztvevőinket, kóstoljanak meg és összbenyomás szerint értékeljenek további ötféle, szintén étkezési célra szánt gombafajtát. Hogy melyek azok a gombafajták, amelyek részt vettek a kóstolásban és mit érdemes róluk tudni? Lássuk!

  • Fehér csiperkegomba: Kalapja fehér vagy barnásfehér, vastag húsú. Lemezei barnás színűek. A tönk galléros.
  • Barna csiperkegomba: Barna színű. Intenzívebb ízvilágú, húsa szilárdabb állagú.
  • Portobello gomba: Kalapja nagy, sötétbarna színű, nyitott. Lemezei mélybarna színűek.
  • Laskagomba: Féloldalas kagylóhoz hasonló gomba. Szürkésfekete, palaszínű, de lehet barnásszürke. Puha, fehér, sugarasan rostos húsa van. Íze édeskés, kellemes. Erősen gombaillatú.
  • Vadon termő – Vargánya gomba: A kalapja világos sötétbarna, gyakran foltos, felülete sima vagy kissé ráncos. Tönkje változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig. Vastag, kemény húsú, kellemes illatú, dióízű.
  • Vadon termő – Galambgomba: A kalapja változatos színű, közepe bemélyedő. A tönk hengeres. A lemezek krémszínűek. A húsa kemény, pattanva törik. Dióra emlékeztető ízű és illatú.

Tudta?

A portobello gomba a fajták közül a legnagyobb, így könnyen tölthető, grillezéshez is kiváló lehet. Összességében a gombafajták mindegyike használható pörkölthöz, sütéshez, tésztákhoz és levesbe. A levesekbe a laska gombát kevésbé ajánljuk, mert az állaga kissé gumi szerű lehet.

Az eredmények azt mutatják, hogy az első helyen végzett a vadon termő vargánya gomba a legkedveltebb gombafajta. Második helyen végzett a laskagomba, míg kóstolóink véleménye alapján a fehér csiperkegomba lett a harmadik.

Érdekesség, hogy a gombákban található fehérje aminosav-összetétele rendkívül kedvező, azonban a kitin tartalmú sejtfal miatt, az emberi szervezet számára nehezen hozzáférhető. A teszteredmény szerint a gombák fehérjetartalma 4,88 m/m% (amelyből emészthető 3,75 m/m%) és 1,57 m/m%, (amelyből 0,67 m/m% az emészthető fehérjetartalom) között mozgott. A legnagyobb értéket pedig az első helyezett, a vargánya gomba esetében mértük.

gomba grafika

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk