Image default

Peszticidek és nehézfémek – avagy mit miért vizsgáltunk a tálcás gombákban?

Legutóbbi terméktesztünk során fehér csiperkegombákat vizsgáltunk. Lássuk, mit miért mértek szakembereink!

Növényvédőszerek – Peszticidek

A peszticidek olyan anyagok, amelyek megelőzik, elpusztítják, vagy kontrollálják a kártevők szaporodását és a betegségek terjedését, vagy védik a növényeket vagy növényi termékeket, a termelés, tárolás és szállítás során. Az uniós jogszabályok engedélyeznek bizonyos peszticideket, melyek felső határértéke szabályozott. A csiperkegomba termesztéséhez engedélyezett növényvédő szerek a Nébih növényvédőszer adatbázisában érhetők el. Több mint 100 féle peszticid jelenlétét vizsgáltuk a méréseink során, melynek határétékét, továbbá a gombák termesztésénél nem engedélyezett növényvédőszerek jelenlétét is ellenőriztük.

Szerencsére megnyugodhatunk, minden vizsgált érték megfelelt a követelményeknek.

Nehézfémek

Az élelmiszerekben a legkedvezőtlenebb fémek közé tartozik az ólom és a kadmium, ezért is fontos ezeknek a paramétereknek a mérése.

Az ólom növényi nyersanyagokkal is bejuthat a szervezetbe, főként az autók kipufogógázától szennyeződve. Ez nagyrészt a természetben szedett gombáknál fordulhat elő, a termesztett fajtáknál azonban ezen szennyeződés nem jellemző. A felhalmozódott ólom a hemoglobinszintézist és az enzimek működését gátolja, így erősen toxikus. Az ólom megengedett felső határértéke a közönséges gombákban 0,30 mg/kg, míg a vadgombák esetében 0,80 mg/kg nedves tömeg. A kadmium könnyen felhalmozódhat egyes ehető gombákban, lassan ürül ki a szervezetből, és koncentrálódva a szervezetben gyomor és bél panaszokat, esetleg vesekárosodást okozhat. A kadmium esetében a termesztett gombák felső határértéke 0,050 mg/kg, míg a vadgombákat tekintve 0,50 mg/kg nedves tömeg.

Laboratóriumi vizsgálatainkból megállapítható, hogy szerencsére mind az ólom, mind a kadmium tekintetében megfeleltek a vizsgált minták a felső határértékeknek.

Forrás: European Commission; Csapó János, Csapóné Kiss Zsuzsanna: Élelmiszer-kémia, 2003; A BIZOTTSÁG (EU) 2021/1323 RENDELETE; A BIZOTTSÁG (EU) 2021/1317 RENDELETE

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk