Image default

Októberi Szupermenta hírek Itt vannak a „gombabiztos” teszteredmények

A gomba elég megosztó termék, jellegzetes íze miatt sokak kedvence, de van, aki inkább kihagyja egész életében. A boltokban és a piacokon több gomba fajtából is válogathatunk, az interneten pedig hagyományos és különleges receptek tömkelege tárul elénk a gombával, mint alap hozzávalóval. Kíváncsi mely fajtákat vontuk komplex vizsgálat alá? Érdeklik a teszteredmények? Olvasson tovább!

Hazánkban a legelterjedtebb gombafajta a fehér csiperke, de a barna csiperkegomba kereslete is egyre növekszik. A Szupermenta tesztbe elsősorban nyolcféle tálcás kiszerelésű fehér csiperkegomba került, mivel ezt termesztik legnagyobb mennyiségben itthon. A fehér csiperkegomba megbízható fajta. Ez azt jelenti, hogy rövid termőidővel nyújt biztos termést, így olcsóbb is mint a társai. A termesztett gombát zöldségként kell kezelni, így a 543/2011/EU rendeletben található általános forgalmazási minőség szabványnak kell megfelelnie.

Kíváncsi milyen gombafajok vannak a hazai kínálatban? Kattintson! 

Átalában nagyobb áruházláncokban keressük a „tesztalanyokat”, hiszen itt találjuk meg a széles vásárlói kör számára elérhető kínálatot, most hét áruházláncból szereztük be a termékeket. Azonban a gomba esetében ez kiegészült két piacon vásárolt termékkel és egy üzletlánc központi raktárban is jártak a hatósági felügyelőink, ahonnan nem is jöttek el üres kézzel. A kínálatban találkoztunk többek között barna csiperkegombával, portobelloval, laskagombával, vadon termő vargányával és galambgombával is.

A gombák szabályozásáról itt olvashat! 

Miután felmértük a kínálatot, szakembereinkkel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy több fellelhető gombafajtát is komplex vizsgálat alá veszünk. Az összehasonlító kedveltségi vizsgálaton a fehér csiperkegombák kapták a főszerepet. Azon kívül, hogy melyik a legkedveltebb fehér csiperkegomba, arra is kíváncsiak lettünk, vajon a boltok polcain megtalálható egyéb fajták közül valamelyik kedveltebbnek bizonyul-e a legelterjedtebb fajtánál.

Tudta?

A tesztben résztvevő gombák közül 12 hazai és 1 külföldi termesztésű volt.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • Mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli.),
  • analitikai vizsgálatok (Hamu-és nedvességtartalom.),
  • nehézfémek (ólom, kadmium)
  • beltartalmi értékek (króm, cink, foszfor, kalcium, magnézium, mangán, réz, vas, kobalt, nikkel.)
  • növényvédő szerek (peszticidek)
  • emészthető nyersfehérje-és fehérjetartalom (összehasonlító vizsgálatnál),
  • vitaminok (C és D3) (összehasonlító vizsgálatnál).

laboratórium

Mikrobiológiai vizsgálatok

A mikrobiológiai vizsgálatokat is elvégeztük, amelyek a legfontosabb ellenőrzések közé tartoznak élelmiszerbiztonság terén. Sor került Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli. vizsgálatra is.

A Nébih laboratóriumaiban végzett vizsgálatok alapján mindent rendben találtak a szakemberek!

Kíváncsi hogyan vizsgáltuk a gombák fehérjetartalmát? 
Analitika – elemeztük a gombákat

A gombák minőségi mutatója lehet a nedvességtartalom. Minél kevesebb egy gomba nedvességtartalma, annál rágósabb és szárazabb a húsa.

A tesztelt gombák nedvességtartalma 86,67 és 93,58 között változott!

 

Nehézfémek

Az élelmiszerekben a legkedvezőtlenebb fémek közé tartozik az ólom és a kadmium, ezért is fontos ezeknek a paramétereknek a mérése. A kadmium esetében a termesztett gombák felső határértéke 0,050 mg/kg, vadgombáknál pedig 0,5 mg/kg. Az ólom megengedett felső határértéke a termesztett gombákban 0,30 mg/kg, vadgombáknál pedig 0,8 mg/kg

Egyik tesztelt gomba sem tartalmaz a megengedettnél több nehézfémet!

Terméktesztünk további eredményei

Tudta?

A kadmium könnyen felhalmozódhat egyes ehető gombákban, elfogyasztásukat követően lassan ürül ki a szervezetből. Az ólom növények vagy gombák elfogyasztásával is bejuthat a szervezetbe, ennek oka elsősorban, az autók kipufogógáza által okozott szennyeződés. Ez főként a természetben szedett gombáknál fordul elő, a termesztett fajtáknál ez a szennyeződés nem jellemző.

Beltartalmi értékek

A gomba ásványi anyag tartalmának egy részét a makroelemek alkotják, mint például: a foszfor, kalcium, magnézium. Ezek közül is a legtöbbet foszforból tartalmaztak a termékek, átlagosan 87,57 mg/100g, amelyből az ajánlott napi ásványi anyag bevitel (NRV) 700 mg. (OGYÉI). A kalcium- és foszforbevitelnél az 1:1 kalcium:foszfor arány megtartására is fontos figyelni.

A vizsgálat során a mikroelemek közül a cink, króm, mangán, réz, vas, kobalt és nikkel tartalmakat néztük. A legtöbbet a cinkből átlagosan 6 mg/kg-ot tartalmaztak, amelyből az NRV 10 mg, vasból a tesztelt termékekben átlagosan 4,01 mg/kg volt megtalálható, az NRV pedig 14 mg. (OGYÉI)

Elmondhatjuk, hogy a gombában ugyan megtalálhatóak ásványianyagok de sajnos nem kiemelkedő mértékben, így elsődleges ásványi anyag forrásnak nem tekinthető!

Növényvédő szerek

A gyümölcs- és zöldségfogyasztással egyidejűleg felmerülhet a növényvédőszer-maradékok jelenlétének kockázata is, ezért a gombákban a peszticid esetleges jelenlétét és mennyiségét is vizsgáltuk.

Megnyugtató, hogy mindent rendben találtak a szakemberek!

C-vitamin

A gombafajták összehasonlító vizsgálatán megnéztük a gombák C-vitamin tartalmát is.

A tesztelt gombák C-vitamin tartalma széles skálán, 2 mg/100g és 10,1 mg/100g között mozgott.

A laboratóriumi vizsgálatok részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban. 
Jelölés

A tálcás gombák csomagolásán a forgalmazó vagy csomagoló neve és címe, valamint a származási ország kötelezően feltüntetendő adat. Ezen kívül fontos még a tételazonosító, ami lehet akár a csomagolás dátuma, vagy LOT szám, esetleg egyedi tételazonosító szám is. Erről a forgalmazó maga dönt. Az a fontos, hogy a tétel nyomonkövethetősége biztosítva legyen.

Jó hír, hogy a jelölés tekintetében mindent rendben találtak a hatósági felügyelőink.

Tudta?

A LOT szám tulajdonképpen a gyártási tétel szám. Azoknak a termékeknek a csoportját jelöli, amelyeket adott időben, adott gyártósoron, azonos eljárással készültek és ezért megegyező tulajdonságokkal rendelkeznek.

A gomba termesztésről itt olvashat!
Szupermenta-tipp
  • Ha gombát vásárol a következőkre érdemes figyelni: a kosárba kerülő termék legyen ép, egész (például: ne legyen a tönk elválva a kalaptól), egészséges, tiszta, friss, ne legyen eláztatva. Továbbá minőségbeli romlást mutat még, ha a termék fonnyadt vagy erősen szennyezett.
  • Érdemes tudni, hogy a gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért, ha a természetben gombát szedünk, különösen körültekintően kell eljárnunk! Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A Nébih cikkében olyan fontos információkat olvashat mint: jó tanácsok gombagyűjtéshez, otthoni tároláshoz és gombás ételek készítéséhez, továbbá arról is, hogy mi a teendő gombamérgezés esetén.

Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk