A kenhető sajtkészítmények hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!
A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.
A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.
Fogyasztói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 31 féle tégelyes, kenhető sajtkészítményt kóstolhattak.
Szintén érdekessé tette a kóstolást, hogy noha vásárlói szemmel ezek a termékek egy kategóriát képviselnek, előállításukat tekintve mégsem azonosak. A Szupermenta termékteszt lényege a vásárlói megközelítés, így egyben kóstoltattuk a sajtkrémeket és a friss sajtnak számító szendvicskrém nevezetű termékeket is.
A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.
A résztvevők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a sajtkészítményeket: külső megjelenés, állomány, illat és íz.
- Külső megjelenésében elvárható, hogy egyöntetűen csontfehér-vajszínű, lékiválástól és szennyeződéstől mentes legyen a termék.
- Állománya kielégítő, ha sima, homogén, lágy, krémes, jól kenhető, a szájban selymes, jól olvadó.
- A sajtkészítmény illata megfelelő, ha tiszta, jellegzetes, tejszínes-aromás, enyhén savanykás, sajtra emlékeztető, harmonikus és minden idegen illattól mentes.
- A sajtkészítmények íze akkor megfelelő, ha jellegzetesen aromás-karakteres, tiszta, tejszínes, savanykás, sajtra emlékeztető, harmonikus, megfelelően sós és minden idegen íztől mentes. A kóstolók ezt tekintették a legfontosabb értékelési szempontnak mind a négy közül.
Minden szempontot figyelembe véve a sajtkészítmények kedveltségi vizsgálatán a dobogó legfelső fokára a Président Trappista sajtkrém állhatott.
A második helyen a Milkeria Félzsíros sajtkrém végzett, míg a dobogó harmadik fokára Arla Friss, zsírdús lágy krémsajt léphetett fel.