Image default

A legkedveltebb üveges tormák

Az üveges tormák hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Cikkünkből megtudhatja.

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során azért fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, mert így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ez alkalommal 26 darab üveges tormát kóstolhattak meg. A termékek között 18 db csemege és 8 db csípős termék szerepelt.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték az üveges tormákat.

  • A külső megjelenést, színt tekintve a torma jellemzően törtfehér színű, enyhén sárgás-drappos árnyalattal. Nem elszíneződött, nem barnult, nem szürkült, nem fakó, szennyeződéstől, idegen anyagtól mentes. Lékiválás nem látható.
  • Az állagot illetően, a termék elnevezésének megfelelően pépesített-krémes állományú, esetleg megfelelő mennyiségben közel azonos méretű tormarostokat tartalmazó. Nem vizes, nem kiszáradt, nem csomós, nem ragacsos, jól nyelhető, nem rágós, rágási maradékot nem ad.
  • A termék illata megfelelő, ha karakteres-aromás, a torma jellemző illatát a savanyú és csípős illat nem nyomja el. Nem maró, nem üres illatú. Idegen szagtól mentes.
  • Íze jellegzetesen tormára emlékeztető. Az elnevezésének megfelelően (csemege vagy csípős), kissé édeskés, a pikáns íz mellett a torma jellemző íze is harmonikusan érezhető. Megfelelően sós. Nem állott, nem földízű, nem nyálkahártyát irritálóan csípős, nem túl édes, nem üres, vízízű, nem keserű. Az egyéb ízesítők nem nyomják el a tormaízt, hanem növelik a termék élvezeti értékét, gazdagabbá teszik ízvilágát. Idegen íztől mentes.

Nem élelmiszerbiztonsági, vagy minőségi hiba okán, hanem súlyos jelölési hibák miatt 7 terméket kizártunk a rangsorból. Az összesített eredmények alapján, a dobogó legfelső fokára az Univer reszelt torma állhatott, második helyen a Grande reszelt torma végzett, míg a harmadik helyet a Czifra ecetes reszelt asztali torma, csípős terméke érdemelte ki.

üveges torma
Grafika torma

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk