Image default

Az üvegből a húsvéti asztalra, avagy itt a szezonális üveges tormák tesztje

A húsvét már kopogtat az ajtón. Lassan itt az ideje, hogy sonka, főtt tojás, zöldhagyma és persze torma kerüljön az asztalra. Megkönnyítendő az idei tormaválasztást, 26 üveges torma átfogó vizsgálatát végeztük el, sőt üzemi helyszíni ellenőrzést is tartottunk.

Tavaly a sonkák kerültek terítékre, idén pedig annak népszerű kísérője, az üveges torma. Most is, mint minden tesztnél, a nagyobb áruházláncok polcain széles körben elérhető termékeket vontuk vizsgálat alá. A vizsgált 26 üveges tormából 18-at két hazai gyártó állított elő, ennél a két üzemnél helyszíni ellenőrzést is tartottak a hatósági felügyelőink.

Bár a bevásárlás során találkozhatunk különböző ízesítésű tormákkal is (például almás, narancsos vagy majonézes finomságokkal), mi a piacon legnagyobb arányban jelenlévő, speciális ízesítés nélküli termékek közül válogattunk. Gondoltunk persze a csípős tormák szerelmeseire is, az ő kedvükért 8 termék képviselte a Szupermenta teszten ezt a változatot.

Kiszerelés tekintetében az üvegcsék 120 g és 210 g között mozogtak, ebből a termékek többsége 200 g-os volt. A vizsgált tormák közül 5 Lengyelországból származott, 21-et pedig magyar gyártók állították elő.

Kíváncsi egy csipet tormatörténelemre? Kattintson!
Laboratóriumi vizsgálatok 
  • ólom- és kadmiumtartalom,
  • növényvédőszer,
  • tartósítószer-tartalom (benzoesav, szorbinsav, kén-dioxid),
  • összes cukortartalom,
  • rosttartalom,
  • összes szerves sav tartalom,
  • tojás, glutén és tejszármazék allergén (szúrópróbaszerűen).

üveges torma labor

Tormatartalom

A vizsgált termékek tormatartalma széles skálán, 37% és 61% között mozgott, de legnagyobb számban az 50%-os tormatartalmú termékek fordultak elő közöttük.

Kíváncsi milyen főbb összetevőkből áll az üveges torma? 
Milyen tormafajták vannak és mit érdemes tudni a hajdúsági tormáról? Cikkünkből kiderül! 
Ólom és kadmium… hogy kerülhet ez az üvegbe?

Ezek az egészségre káros anyagok a földből könnyen a táplálékláncba kerülnek, veszélyeztetve ezzel az élőlényeket. A fémekre vonatkozó jogszabályi előírásokat az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló uniós rendelet tartalmazza.

A laboratóriumi vizsgálatok során egy termékben sem mutatták ki az ólom jelenlétét a szakembereink, a kadmiumtartalom pedig jóval a jogszabályi határérték alatt maradt vagy nem volt jelen kimutatható mennyiségben.

Tudta?

Az ólom a legismertebb toxikus hatású nehézfémek közé tartozik. Elsősorban a talaj felső rétegeiben halmozódik fel, lefelé haladva koncentrációja fokozatosan csökken. A kadmium a talajoldatban előfordulhat oldott formában, szervetlen és szerves kolloidokhoz kötve, talajásványokba zárva és oldhatatlan csapadék formájában is. A növények számára a kadmium a könnyen felvehető elemek közé tartozik, és a növényen belül is könnyen szállítódik, és sokszor látható mérgezési tünetek nélkül nagy mennyiségben halmozódhat fel bennük.

A növényvédőszerek jelenlétére is kíváncsiak voltunk

Ha a teszt jellege indokolttá teszi, mindig vizsgáljuk a növényvédőszerek jelenlétét a termékekben. Ezúttal sem volt ez másképp, hiszen az üveges tormák alapanyaga a mezőgazdasági kultúrában előállított torma növény. A növényvédőszerekre vonatkozó jogszabályi előírásokat a növényvédőszer-maradékok határértékéről szóló uniós rendelet tartalmazza.

Megnyugtató, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során mindent rendben találtunk.

Tartósítószerek, vagyis jönnek az adalékanyagok

Az üveges tormák esetében az adalékanyagokról szóló uniós rendelet szabályozza a felhasználható adalékanyagok fajtáját és mennyiségét. 26 termékből 14 üveges tormán jelölték az összetevők között, hogy kéntartalmú adalékanyag (szulfitok) hozzáadásával készült. Az összes tesztelt terméknél elvégeztük a benzoesav, valamint a kén-dioxid tartalom laboratóriumi vizsgálatát.

Jó hír, hogy benzoesav egyik termékben sem volt. A kén-dioxid tartalom mért értéke mindegyik esetben megfelelt az előírásoknak, illetve több terméknél kimutatási határérték alatt volt.

 

A termékek szorbinsav-tartalmának vizsgálata még folyamatban van.

Terméktesztünk további eredményei

Tudta?

Az üveges tormákban gyakran használt élelmiszer-adalékanyagok az E220-228 kén-dioxid (szulfitok), amely a tormapépben maximum 800 mg/kg mennyiségben lehet jelen, valamint az E200-202 (leggyakrabban kálium-szorbát), amely szorbinsavra vonatkoztatva maximum 1000 mg/kg mennyiségben lehet jelen a késztermékben. A késztermékben levő szulfitok határértékét minden esetben ki kell számolni a terméken feltüntetett %-os tormatartalom alapján, ugyanis a 800 mg/kg-os érték nem a késztermékre, hanem a tormapépre vonatkozik pl.: 55%-os torma tartalom esetén a késztermék kén-dioxid tartalma legfeljebb 440 mg/kg lehet.

Használta már a Nébih E-szám keresőjét?
A tápértékadatok ellenőrzése

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő összes cukor- és rosttartalmat, ezek értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát megenged. A szervessav-tartalom ellenőrzéséhez a Nébih laboratóriumaiban a tormapépben fellelhető összes szerves sav mennyiségi meghatározását végezték el a szakemberek, amely elengedhetetlen az energiatartalom pontos meghatározásához, így a tápértékadatok helyességének ellenőrzéséhez is.  

A vizsgálati eredmények alapján 23 termék cukortartalma megfelelő volt. Egy torma esetében a mért cukortartalom mennyisége a felső tűréshatár felett volt, tehát ténylegesen több cukrot tartalmazott a jelölésen közöltnél. További két terméknél a jelölésen szereplő cukortartalom kevesebb volt, mint a laboratórium által mért érték.

 

10 termék esetében feltüntették a benne található rost mennyiségét is, amelyek a laboratóriumi vizsgálatok alapján megfelelőnek bizonyultak.

üveges torma

Allergének

Az élelmiszerek jelölésén az összetevők közül egyértelműen kiemelve, kötelezően fel kell tüntetni az allergiát, intoleranciát okozó anyagokat. A vizsgált üveges tormák szinte mindegyike tartalmazott tejszármazékot és/vagy szulfitokat, amelyek az arra érzékenyeknél egészségre káros hatást gyakorolhatnak. A jelölt allergéneken kívül meg akartunk bizonyosodni arról is, hogy a termékek tartalmaznak-e nem jelölt allergén összetevőt, így szúrópróbaszerűen vizsgáltuk a glutén, tojás, tejszármazék jelenlétét.

 Megnyugtató, hogy a vizsgált termékek vizsgálati eredményei a glutén, tojás és tejszármazék tekintetében is megfeleltek az előírásoknak!

Jelölés vizsgálat

A Szupermenta teszteken általában a termékek jelölésvizsgálata a „mumus”. Ez alól nem volt kivétel a tormák mustrája sem, hiszen ennek során is számos problémával találkoztunk. Gond volt többek között az összetevők jelölésével, a megkülönböztető jelölésekkel és a tápérték jelölésével is.

Kíváncsi a jelölésvizsgálat részletes eredményeire? Kattintson! 
Helyszíni ellenőrzés, két üzemben is jártak a hatósági felügyelők

A teszt 26 „résztvevője” közül 18 terméket két hazai gyártó állított elő. Ennél a két gyártónál – a megszokott vizsgálatok kiegészítéseként – helyszíni ellenőrzést is tartottak a hatósági felügyelőink. Az egyik előállító adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, ún. összetett anyagot használ a termékei gyártásához. Ennek a keveréknek az összetevői időközben megváltoztak, azonban a gyártó ezeket a változásokat a termék jelölésén nem módosította.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy az érintett gyártó összesen 7 db termékének a jelölése az összetevők tekintetében jogszabálysértő, az összetevők között az ún. „összetett összetevőket” nem megfelelően tüntették fel, nem mindegyiküket jelölték – ezeket egybevetve tehát sérült a vásárlók valósághű tájékoztatása.

A 26 termékből 15 esetében hatósági eljárás indult. A fentebb részletezett jelölési hibák miatt a szabályszegők élelmiszer-ellenőrzési bírságot kapnak várhatóan összesen kb. 600.000 forint értékben. Hatósági felügyelőink kötelezik az előállítókat, illetve forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére és a jelölési hibák kijavítására.

Szupermenta-tipp

A bevásárlóközpontokban található üveges tormák tényleges tormatartalma igen széles skálán mozog, 37% és 61 % között. A vizsgált termékeket alapul véve, legnagyobb arányban az 50%-os termékek vannak jelen a kínálatban. Amennyiben fontos számunkra, hogy milyen beltartalommal rendelkezik a megvásárolni kívánt termék, érdemes a jelölést alaposan elolvasni és megbizonyosodni arról, hogy valóban a számunka megfelelő üveges tormát visszük-e haza.

Kíváncsi mely termékek kerülhettek fel a dobogóra? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk