Image default

Az üveges torma előállításának titkai

Kíváncsi, hogy egyes üzemekben hogyan készülnek a boltok polcaira kerülő üveges tormák? Cikkünkben részletesen bemutatjuk!

A legnagyobb előállítók maguk termelik (vagy termeltetési rendszerben termeltetik) a tormát. Ennek előnye, hogy folyamatosan nyomon tudják követni a növény fejlődését, növényvédelmét, pontos információval rendelkeznek a várható termés mennyiségéről, valamint a minőség emelése érdekében fajtakísérleteket is végezhetnek. Ebben a rendszerben a feldolgozó  alapanyagellátása folyamatos, hiszen a megtermelt gyökeret osztályozott formában tárolja vagy tároltatja, majd az igények függvényében dolgozza fel. A kisebb előállítók jellemzően az ősztől tavaszig tartó időszakban gyártanak feldolgozott tormatermékeket és (tárolókapacitás hiányában) a feldolgozás ütemének megfelelő mennyiségben vásárolják a gyökeret.

A tárolásnak több módja van, de ma már a hűtőházban történő, fagyasztva vagy hűtve tárolás a legkorszerűbb. A páratartalomra mindvégig nagy figyelmet fordítanak, mert a kalodákba pakolt tormagyökerek hajlamosak a kiszáradásra, ugyanakkor alacsony hőfokon is hamar gyulladási reakció lép fel, amikor is a rakás közepe túlmelegszik, szinte füstöl és tönkremegy a gyökér.

A tormagyökereket felhasználás előtt átfolyó rendszerű kefés mosóberendezésben mossák meg, ahol a gyökereknek a keféhez és egymáshoz való dörzsölésével érik el a kívánt állapotot. Ezek után, amennyiben szükséges, utótisztítás (a hibák kivágása) és válogatás történik. Ezt a munkafázist jelentősen nehezíti a tormagyökér magas illóolaj- és saját kéntartalma (30-40 mg/kg), amely miatt az itt dolgozóknak meg kell küzdeniük ennek a nem éppen kellemes hatásaival is.

Válogatást követően a receptúrában megadott mennyiségű tormagyökeret kimérik és vákuum-kutterben légelszívás mellett előaprítják, majd a többi termékalkotót is hozzákeverik. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül a víz, cukor, fűszerek, étkezési savak, tartósítószerek, antioxidánsok, sűrítő anyagok. Az előírt szemcseméret (aprítottsági fok) elérésekor a kész masszát zárt tárolásra alkalmas tárolóedénybe töltik és nem ritka, hogy 12-24 órán át pihentetik. Az elkészült masszából szükség szerint analitikai vizsgálatokat (pH, szárazanyag-tartalom, sav- és só-tartalom, kén-dioxid tartalom) végeznek.  A megfelelőnek minősített krémet zárt rendszerű töltőberendezésekkel töltik (a vevő igénye szerinti kiszerelésbe, legelterjedtebb a fém zárókupakkal ellátott üveges csomagolás). Az üveges tormákat fém lapkával gőz és vákuum együttes használatával zárják. Itt fontos elmondani, hogy ez a termék nem hőkezelt termék, tehát nagyon fontos a gyártás során az üzemi higiénia pontos betartása. Végül a terméket ellátják a jogszabályban előírt jelölésekkel és azonosítókkal (pl.: minőségmegőrzési idő és/vagy tételazonosító).

A torma növénytől az üveges tormáig, a folyamat lépései:
 • A torma növény termesztése
 • Gyökérzet betakarítása (osztályozása)
 • Az osztályozott gyökér tárolása
 • Feldolgozóba szállítás (igények függvényében)
 • Mosás (szükség esetén válogatás és utótisztítás)
 • Előaprítás
 • Az aprítékhoz további termékalkotók hozzákeverése
 • Zárt, tárolásra alkalmas edényzetbe töltés (recept függvényében pihentetés)
 • Töltés és zárás (általában üvegekbe)
 • Termékazonosítók jelölése (minőségmegőrzési idő és/vagy tételazonosító)
 • Késztermék tárolás
 • Kiszállítás, értékesítés
üveges torma

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk