Image default

A minőségi macskaeledelek titkai

Macskaeledel vásárlás során a boltokban fellelhető eledelek széles kínálatában eligazodni komoly kihívást jelenthet. Felelős macskatartóként a minőségi táplálás azonban kiemelten fontos szerepet kap. De mitől minőségi valójában egy macskaeledel? Cikkünkből kiderül!

A teljes értékű macskaeledelek rendkívül kényelmes és praktikus eledelek, hiszen összetételük pontosan illeszkedik a macska igényeihez, megvan bennük minden olyan tápanyag, amelyre adott korú, élettani állapotú vagy fajtájú cicának szüksége lehet. A minőség kérdése azonban kedvencünk táplálásakor is központi szerepet kell, hogy kapjon.

A kutyákkal ellentétben, a macskák a klasszikus húsevő állatok közé sorolhatók, így mindenekelőtt állati eredetű tápanyagokra van szükségük, növényi alkotóelemekre csak mintegy mennyiségben.

Fehérje, szénhidrát, zsír – miből mennyit?

A macskák fehérjeigénye igen magas, ezért egy minőségi macskatáp ideális esetben 28-30% fehérjét tartalmaz. A legtöbb fehérje az állati eredetű termékekben fordul elő, de nem elhanyagolható a növényi eredetű termékek fehérjetartalma sem. Például egyes gabonafélék fehérjéiben lévő aminosavakat a húsokban lévő aminosavakkal kombinálva, szintén teljes értékű eledeleket kaphatunk.

A zsírban gazdag táplálék nem csak különösen ízletes a macskák számára, de zsírtartalma révén energiaforrásként szolgál és segíti a takarmányban lévő zsírban oldódó vitaminok hasznosulását is. Ideális esetben egy macskatáp maximálisan 28-30% zsírt tartalmaz.

Intenzív fehérje-anyagcsere révén a macskák szénhidrát szükséglete minimális, ráadásul ezek emésztése komoly nehézséget jelent. Növényi eredetű, könnyen emészthető szénhidrátokat (pl.: előkezelt keményítő) azonban gyakran használnak fel a tápok gyártása során, melyek szintén energiaforrásként szolgálhatnak kedvencünk számára.

Forrás: Fodor Kinga: Mit egyen a macskám?,  fediaf.org

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk