Image default

Általánosságban az étrend-kiegészítőkről

Mi is pontosan az étrend-kiegészítő? Milyen fajtái vannak? Mikor érdemes őket szedni? Cikkünkben most bemutatjuk az étrend-kiegészítők világát. Ha kíváncsi, olvasson tovább!

Az európai uniós szabályozás alapján az étrend-kiegészítők élelmiszerek, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb táplálkozási vagy élettani hatással bíró összetevőket tartalmaznak, melyeket mindennapi étrendünk kiegészítésére használhatunk.

Az étrend-kiegészítőkre az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok mellett a 37/2004. (IV.26.) ESZCSM specifikus rendelet vonatkozik. Ebben a rendeletben található meg, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat használhatnak fel a gyártók, és ezek milyen vegyületformában szerepelhetnek.

Típusai

A vásárlói igények kielégítése miatt egyre több típusú étrend-kiegészítővel találkozhatunk. Vannak kimondottan sportolók, gyerekek, idősek, férfiak, nők, állapotos nők stb. számára kifejlesztett készítmények, melyek mind-mind más összetételűek.

Formájukat tekintve lehetnek szilárd alapúak (por, kapszula, tabletta, pezsgőtabletta) és folyékonyak (szirup, ital). A legelterjedtebb a tabletta megjelenés. A hagyományos tabletták bevonat nélküliek, de vannak bevonattal rendelkezők is: ezek lehetnek filmtabletták és drazsék.

Mikor ajánlott?

Abban az esetben, ha tudjuk biztosítani számunkra a megfelelő, kiegyensúlyozott vegyes étrendet, akkor be tudjuk vinni a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat és az élettanilag aktív összetevőket. Vannak azonban olyan esetek, amikor kiegészítésre lehet szükségünk: pl. téli, kora tavaszi időszakban, stresszes életmód, betegség utáni lábadozás esetén stb. Ilyenkor érdemes szakember (orvos, gyógyszerész, dietetikus) tanácsát kérni.

Fontos azonban, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és nem alkalmazhatók betegségek megelőzésére, gyógyítására!

Tudta?

Az NRV a vitaminok és ásványi anyagok napi ajánlott beviteli referenciaértéke felnőttek számára, amelyet az 1169/2011/EU rendelet tartalmaz. Az étrend-kiegészítők csomagolásán minden esetben szerepelnie kell, hogy az adott vitaminra vagy ásványi anyagra vonatkozó ajánlott napi beviteli referenciaérték hány százaléka az étrend-kiegészítőben található aktív összetevő napi adagja.
Az étrend-kiegészítő gyártóknak az ajánlott napi adag meghatározásánál figyelembe kell venniük a vitaminok és ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjét, amelyet az általánosan elfogadott tudományos adatokon alapuló kockázatbecsléssel kell megállapítani, figyelembe véve az egyes fogyasztói csoportok egyéni érzékenységét is, továbbá, hogy más forrásból is bevihetők ezek az anyagok.

Elérhetősége

Gyógyszertárakban, élelmiszerüzletekben, bio boltokban, drogériákban, valamint az interneten is elérhetők. Vásárlás előtt azonban érdemes tájékozódni, hogy melyik a nekünk legmegfelelőbb, illetve szakértő véleményét kikérni. Fontos továbbá, hogy megbízható forrásból szerezzük be!

A Magyarországon bejelentett étrend-kiegészítők listája itt elérhető.

Forrás: 37/2004. (IV.26.) ESZCSM; 1169/2011/EU rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk