Image default

17 dobozos margarint teszteltünk

A jelöléssel akadtak problémák, de biztonságosan kenyérre kenhető

A dobozos margarin a háztartások egyik alapélelmiszere. Vásárláskor több háziasszony kosarába bekerül. Vannak, akik a vaj alternatívájaként választják. Sokak a szendvicset el sem tudnák képzelni nélküle. Nézzük, hogyan teljesítettek a Szupermenta termékteszten.

Polcfelmérésünkön sokféle dobozos margarinnal találkoztunk, az ízesítetten át a sós termékekig. A Szupermenta tesztjébe a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39-60% zsírtartalmú margarinok kerültek. Összesen 17 terméket vizsgáltunk, melyek között szerepeltek laktózmentesként, vegánként és vitaminnal dúsítottként jelölt termékek. Egyes termékeken kiemelték azok omega-3 vagy omega-6 zsírsav tartalmát.

Milyen szabályozás vonatkozik a dobozos margarinokra? Kattintson! 
Laboratóriumi vizsgálatok
  • zsírtartalom
  • tartósítószer tartalom (szorbinsav, benzoesav)
  • vitamintartalom (a dúsított termékeknél)
  • egyes termékeknél a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) tartalom
  • omega-3, omega-6 zsírsav tartalom (amelyeken az omega-3 vagy omega-6 zsírsav tartalmat feltüntették)
  • erukasav-tartalom (szúrópróbaszerűen)
  • glicidil-zsírsavészter (szúrópróbaszerűen)
  • fémszennyezés: ólom és réz (szúrópróbaszerűen)
dobozos margarin laboratórium
Zsírtartalom

A Szupermenta termékteszten vizsgált margarinok zsírtartalma 39% és 60% között mozgott. Laboratóriumi mérésekkel ellenőriztük, hogy a csomagoláson látható zsírtartalom megfelelő-e.

A vizsgált termékek zsírtartalma megfelelt a jelölésen feltüntetett értékeknek.

Terméktesztünk további eredményei

Tudtad -e?

A margarinok szilárd, képlékeny, elsődlegesen „víz az olajban” típusú, emulzió formájú termékek, amelyek szilárd és/vagy folyékony növényi és/vagy állati eredetű, emberi fogyasztásra alkalmas zsírokból készültek, és amelyek tejzsírtartalma a zsírtartalom legfeljebb 3 %-a.

Margarinok zsírtartalma
Tartósítószer jelenléte

A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt, mivel a víz-olaj emulzió könnyen romlik. Annak érdekében, hogy hónapokig tárolható margarin kerülhessen az asztalunkra, a gyártók tartósítószert használnak, vagy a termék eltarthatóságát növelő eljárásokat választanak.

Tudtad -e?

A kálium-szorbát a szorbinsav kémiai úton előállított sója. Gátolja a penész-, és élesztőgombák szaporodását, ezért széleskörűen elterjedt az élelmiszeriparban, felhasználását uniós rendelet szabályozza.

A vizsgált margarinok közül a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot.

A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt minden esetben.

4 terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, de ezeknél is ellenőriztük az állítás valódiságát. 2 terméknél tényleg nem volt kimutatható hozzáadott szorbinsav vagy benzoesav, vagyis ténylegesen nem tartalmaztak hozzáadott tartósítószert.

Két terméknél kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán nem tüntették fel összetevőként. A nem jelölt összetevő miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki szakembereink.

Az érintett margarinokat kizártuk a Szupermenta kedveltségi rangsorából.

Használta már a Nébih E-szám keresőjét?
Vitaminok

A vitaminok hozzáadása nem kötelező a margarin gyártásakor, azonban általánosan elterjedt gyakorlat. Amennyiben vitaminnal dúsítják, akkor a gyártónak az uniós rendelet szerint meghatározott minimum mennyiséget hozzá kell adnia a termékhez.

A vizsgált minták mindegyikében volt A- és D-vitamin. Emellett 11 mintában volt E-vitamin, 5 margarinban B1 és B2-vitamin, 6 margarin pedig B6 és B12 vitaminokat, illetve 4 termék folsavat (B9-vitamin) is tartalmazott.

Kíváncsi mit érdemes tudni a dobozos margarinokban megtalálható vitaminokról? Kattintson! 

Egy termék esetében a B12 vitamin mennyisége a csomagoláson helytelenül szerepelt, de a laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a forgalmazó által beküldött gyártói termékspecifikációnak megfelelő mennyiséget tartalmazta a vizsgált margarin. Ebben az esetben is eljárás indult, hatósági felügyelőink kötelezték a forgalmazót a csomagoláson feltüntetett érték javítására.

margarinok vitamin
Laktóz és tejfehérje

A termékeken kiemelten fel kell tüntetni az allergén összetevőket. A laktóz (tejcukor) és a kazein (tejfehérje) elfogyasztása is okozhat arra érzékenyeknél egészségügyi panaszokat, ezért jelölés szempontjából allergénnek minősülnek.

A margarinok tartalmazhatnak tejet és tejszármazékot, ezért laktóz vagy tejfehérje érzékenység esetén javasolt minden esetben ellenőrizni a csomagoláson szereplő információkat.

Laboratóriumi vizsgálataink alapján mindegyik margarin megfelelt a jelölésüknek. A laktózmentesként, illetve vegánként jelölt  termékek egyike sem tartalmazott kimutatható mennyiségben laktózt vagy kazeint.

A csomagoláson feltüntetett információk alapján 9 termék tartalmazott tejet, tejport, tejsavóport vagy íróport.

Zsírok és olajok, ami mindenkit érdekel

A dobozos margarinokban repce, pálma, kókusz, olíva, len és napraforgó olajjal is találkoztunk. Lássuk az arányokat!

margarin diagram 1

A zsírban gazdag termékekben – mint a margarin – olyan alapanyagokat használnak a gyártók, amelyek különböző arányú telített és telítetlen zsírsavakból épülnek fel. A telített zsírsavak a margarinok esetében a kenhetőségért, szilárd halmazállapotért felelős, szobahőmérsékleten is kemény növényi zsírokból származnak.

margarin diagram 2

A kókuszzsír tartalmaz a legnagyobb arányban telített zsírsavakat, de a pálmazsír vagy pálmamag olaj is többnyire telített zsírsavakból épül fel. A pálmaolaj és kókuszolaj a margarinok alapösszetevői, mivel a margarin egyik fő tulajdonságát, a kenhetőséget biztosítják.

Telített és telítetlen zsírsavak. Melyiket tartalmazzák az olajok és zsírok? Cikkünkből ez is kiderül! 

Tudtad -e?

Az RSPO szám a csomagoláson azt jelzi, hogy a gyártó csak fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat használt.

RSPO jelölést egy termék dobozán tüntettek fel, azonban hat termék esetében a beküldött alapanyag dokumentáció szerint fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat használtak.

Itt jön az erukasav

Manapság szinte kizárólag a nemesített, alacsony erukasav tartalmú repcéből, elterjedt nevén a kanolából előállított olajokat használják a margaringyártásban. Az erukasav egészségkárosító hatása ma már ismert, emiatt megengedett határértékét uniós rendelet szabályozza a fogyasztásra szánt olajokban és zsírokban.

Megnyugtató, hogy a szúrópróbaszerűen kiválasztott 6 vizsgált margarin egyikében sem érte el a felső határértéket az erukasav tartalom.

 

Tudtad -e?

Az erukasav egy hosszú láncú zsírsav, elsősorban a repce korábbi, nem nemesített változataiban található meg, növényi toxinként tartják számon.

Omega-3, omega-6 zsírsav tartalom és tápanyag-összetételre illetve egészségre vonatkozó állítások
A teszt során több olyan terméket is vizsgáltunk, amelyen tápanyag-összetételre, illetve egészségre vonatkozó állítást tüntettek fel az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalommal összefüggésben. Ennek eredményeivel hamarosan jelentkezünk! Ha nem szeretne lemaradni róla, kövesse velünk a Szupermentát.
Fémszennyezés

Az ólom és réz a margarinok alapanyagát adó növényekben fordulhatnak elő, amelyek a környezetükben megtalálható fémeket el tudják raktározni. Emiatt hazai és uniós rendeletek szabályozzák a réz, illetve az ólom megengedhető felső határértékét a termékekben. A vizsgált margarinok közül véletlenszerűen kiválasztva öt termék ólom-, és négy termék réztartalmát vizsgáltuk laborunkban.

 Jó hír, hogy egyik esetben sem találtunk kimutatható mennyiséget.

Jelölés ellenőrzés, avagy mit takar a csomagolás?

A vásárlás során elsősorban a csomagoláson feltüntetett információk alapján döntünk, ezért kiemelten fontos a pontos, egyértelmű, könnyen érthető szöveg és képi megjelenítés.

Ha kíváncsi, milyen hibákat tárt fel a jelölésvizsgálat, olvassa el erről szóló cikkünket!
Szupermenta-tipp

Figyelmesen olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információkat! Ez minden élelmiszer esetében, így a dobozos margarinok esetében is igaz. A margarinoknál számtalan olyan megnevezéssel vagy plusz információval találkozhatunk, ami fontos lehet az étkezési szokásaink szempontjából. Kinek, mi a fontos? A zsírtartalom vagy a vitamintartalom? Esetleg, hogy tejfehérjementes legyen? Javasoljuk, hogy a jó választás érdekében alaposan olvassuk át a termékek csomagolásán szereplő információkat.

Kíváncsi mely dobozos margarinok kerültek fel a dobogóra? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk