Image default

A dobozos margarinok jelölési hibái

A Szupermenta dobozos margarin tesztje jó néhány jelölési hiányosságra világított rá. Lássuk melyek voltak ezek!

A jelölés ellenőrzése céljából bekértük a termékek gyártmánylapját vagy termékspecifikációját, illetve az egyes összetevők specifikációját. Fontos ugyanis, hogy a termék csomagolásán feltüntetett információk megegyezzenek a gyártási dokumentumokban szereplő adatokkal a fogyasztók pontos tájékoztatása érdekében.

A vásárlás során elsősorban a csomagoláson feltüntetett információk alapján döntünk, ezért kiemelten fontos a pontos, egyértelmű, könnyen érthető szöveg és képi megjelenítés. Megfelelőségüket az élelmiszerek jelöléséről szóló uniós rendelet alapján vizsgáltuk a hatósági ellenőrzés során.

Tudta?

Termékspecifikációnak nevezzük azt a gyártó által kiállított dokumentumot, amely tartalmazza a termékre vonatkozó adatokat, így például a termék összetételét tartalmazó információkat és minőségi paramétereket, a mikrobiológiai tisztaságról szóló követelményeket, illetve az egyéb, termékre jellemző adatokat.

A tartósítószer jelenlétének ellenőrzésekor 2 terméknél kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán nem tüntették fel összetevőként. A nem jelölt összetevő miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság került kiszabásra. Az érintett margarinok a Szupermenta kedveltségi rangsorából is kizárásra kerültek.

Az összetevők vizsgálata során több olyan termékkel is találkoztunk, amelyen „magas minőségű olajok” felirattal és képekkel kiemeltek a termék összetevői közül hármat: a repceolajat, napraforgóolajat és lenolajat, azonban a pálmaolaj összetevőt nem jelenítették meg ilyen módon, ami a vásárlók megtévesztéséhez vezethet, emiatt a forgalmazót köteleztük a jelölés megváltoztatására

Az energiatartalom 3 termék esetében csekély mértékben eltért a rendeletben leírtak szerint számított értéktől.

3 vizsgált margarin csomagolásán nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékre vonatkozó információkat, annak ellenére, hogy volt elegendő hely ennek megjelenítésére. A forgalmazó a mintavétel időpontja óta ennek megfelelően megváltoztatta a csomagolást.

1 terméken az omega-6 zsírsav jelölt mennyisége nem felelt meg az egészségre vonatkozó állítások feltételeit tartalmazó uniós rendeletben leírtaknak, amely szerint a termékben a grammra vonatkoztatott előíráson kívül 100 kcal-ra vonatkoztatva is minimum 1,5 g omega-6 zsírsavnak kell lennie ahhoz, hogy a megjelenített egészségre vonatkozó állítást alkalmazhassák. A termék laboratóriumi vizsgálata azonban azt mutatta, hogy a margarin több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint amennyit jelöltek a csomagoláson, így a forgalmazó ennek megfelelően módosítja a termék jelölését.

1 termék esetében a B12 vitamin mennyisége a csomagoláson helytelenül szerepelt (jóval nagyobb mennyiséget jelöltek a ténylegesnél, mert a tizedesvesszőt nem megfelelően jelölték), azonban a laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a forgalmazó által beküldött gyártói termékspecifikációnak megfelelő mennyiséget tartalmazta a vizsgált margarin. Ebben az esetben is eljárás indult, a forgalmazó figyelmeztetésben részesült és az elírt mennyiség javítására köteleztük.

A vizsgált margarinokban nem használtak fel allergént tartalmazó emulgeálószert a dokumentációk szerint sem. 1 termék csomagolásán jelöltek egy emulgeálószert, a napraforgólecitint, azonban a termék beküldött dokumentumaiban nem szerepelt összetevőként. Az érintett forgalmazó figyelmeztetésben részesült.

Kíváncsi, hogy végeztek terméktesztünkön a dobozos margarinok? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk