Image default

Barangolás a húsmentes étrendek útvesztőjében

Flexitáriánus, vegetáriánus, vegán… A növényi alapú étrendnek számos különböző fajtája létezik. Felmerül a kérdés: mi a különbség közöttük? Cikkünkből megtudhatja!

Növényi alapú étrend

Napjainkban egyre népszerűbb táplálkozási törekvés a növényi alapú étrend, melynek évszázados hagyományai vannak. A növényi alapú étrend célja, hogy háttérbe szorítsa az állati eredetű és az erősen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Helyettük növényekből származó nyersanyagok, például gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök kerülnek a tányérra.

Fontos kiemelni, hogy nem egy egységesített étrendről beszélünk. Különböző alcsoportjai vannak, melyek között jelentős eltérések figyelhetők meg.

Melyek ezek az alcsoportok?

A legkevésbé korlátozó növényi alapú étrend a flexitáriánus. Ebben megtalálható az összes fehér hús, tenger gyümölcsei, tojás, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek és a gabona. Néha még vörös húsok is fogyaszthatóak.

A vegetáriánus étrend nem tartalmaz húst és húskészítményeket sem, azonban tejtermékek, tojás és hal szerepelhetnek az egyes típusaiban, így ennek megfelelően különböző megnevezésekkel találkozhatunk. Az ovo-vegetáriánusok csak tojást fogyasztanak az állati eredetű ételek közül. A lakto-ovo-vegetáriánus étrendnek részei a tojás és a tejtermék is. A peszketáriánus vagy peszko-vegetáriánus étrend szintén megengedi a tojás és a tejtermékek fogyasztását, valamint a halat is.

Tudta?

Az első vegetáriánus társaság hivatalosan 1847-ben alakult meg Angliában, Ramsgate-ben.
Forrás: Palmer, S.: Nutrients of concern for individuals following a plantbased diet. 2014.

A vegánok étrendje 100%-ban növényi alapú, azaz: nem tartalmaz állati eredetű élelmiszereket (pl. hús, tejtermék, tojás, méz). Továbbá jellemző, hogy a vegán étrend követői kerülik az állatokból származó termékek (pl. bőr) használatát is.

A teljes értékű növényi étrend (whole food plant-based diet) esetében az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárása mellett az is fontos, hogy minél kevésbé feldolgozott táplálékok legyenek a tányéron.  Ezért nem fogyasztható például finomított liszt, cukor vagy növényi olaj sem ebben az étrendben.

Természetesen a különböző étrendek követésén belül mindenki úgy alakítja az étkezését, ahogy számára a legmegfelelőbb.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége; Szakály M., Soós M.: Fogyasztói motivációk a döntően növényi étrendet folytatók körében – szakirodalmi áttekintés, Élelmiszer, táplálkozás és marketing, 2019.; Szabó Z., Erdélyi A., G. Kisbenedek A., U. T. L. Polyák É., Sz. Szabó Sz., Kovács R. E., Raposa L. B., Figler M.: A növényi alapú étrendről, Orvosi Hetilap, 2016, 157. évf., 47. sz., 1859–1865.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk