Image default

Borcímkézési kalauz

A borok címkéjén bizonyos adatokat kötelező szerepeltetni, de vannak választható jelölések is. Lássuk, mik lehetnek ezek!

Kötelező adatok
Termékkategória

Jelen esetben a szőlőből készült termék kategóriájának megnevezése (pl. bor, pezsgő, minőségi pezsgő, habzóbor, gyönygözőbor, stb.). Csak a földrajzi jelzés nélküli (FN) borok esetében kötelező.

Eredetvédelmi kategória

Fel kell tüntetni az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” vagy az „oltalom alatt álló földrajzi jelzés” kifejezést, valamint ezek nevét (pl. Badacsony, Szekszárd, Felső-Magyarország, stb.). Elhagyható, amennyiben a címkén szerepel egy, az eredetvédelmi kategóriát jelölő hagyományos kifejezés és ennek használatát az adott termékleírás engedélyezi. Magyarországon az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” kifejezés helyett használható hagyományos kifejezés a „védett eredetű” kifejezés, illetve emellett a tokaji aszú, eszencia, máslás, fordítás és szamorodni esetében  a „borkülönlegesség” kifejezés. Az „oltalom alatt álló földrajzi jelzés” kifejezés helyett a „tájbor” kifejezés tüntethető fel.

Tényleges alkoholtartalom

A térfogatszázalékban kifejezett alkoholtartalom 0-ra vagy 5-re végződhet, tehát kerekíteni kell.

Származás

A származási ország feltüntetése szintén kötelező.

Palackozó, termelő vagy eladó

A palackozó vagy – pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, minőségi pezsgő és illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő esetében – a termelő vagy az eladó nevének feltüntetése kötelező.

Import

Import esetében az importőrt kell szerepeltetni.

Cukortartalom

Pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, minőségi pezsgő és illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő esetében a cukortartalom feltüntetése kötelező

Forgalomba hozatali engedély azonosító vagy tételszám

Az Európai Unió területén először Magyarországon forgalomba hozott borászati termékek kiszerelésén kötelező feltüntetni a forgalomba hozatali engedély azonosítóját, vagy egy tetszőleges tételszámot, ha a forgalomba hozó a forgalomba hozatalt megelőzően bejelenteti a NÉBIH részére, hogy egy adott forgalomba hozatali engedély azonosító helyett azt kívánja feltüntetni.

Allergének

A 10 mg/liter mennyiséget meghaladó felhasználás esetén kötelező a szulfitok és tojás és a tojásalapú termékek, valamint a tej és a tejalapú termékek jelenlétének feltüntetése a jogszabályban meghatározott formában (pl. szulfitokat tartalmaz, kén-dioxidot tartalmaz, tojásból származó fehérjét tartalmaz, stb.)

Tudta?

A „címkézés” egy adott terméket kísérő vagy arra vonatkozó csomagoláson, dokumentumon, feliraton, címkén, gyűrűn vagy galléron feltüntetett szó, adat, védjegy, márkanév, képi anyag vagy jelölés.

Választható adatok
Évjárat

A szüret évének feltüntetése, amennyiben az előállításhoz felhasznált szőlő legalább 85%-át az adott évben szüretelték. Január-februári szüret esetén (pl. jégbor) az előző naptári évet kell évjáratként feltüntetni.

Borszőlőfajta

Egy vagy több borszőlőfajta neve is feltüntethető. Egyetlen borszőlőfajta neve akkor tüntethető fel, ha az adott termék legalább 85-ban a feltüntetendő szőlőfajtából készült. Több borszőlőfajta feltüntetése esetén a mennyiségek részaránya szerint csökkenő sorrendben kell feltüntetni a neveket.

Cukortartalom

Pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, minőségi pezsgő, illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő esetében kötelező feltüntetni, de jelölése egyéb borászati termékeknél is megengedett.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés szerinti területnél kisebb földrajzi egység nevére történő hivatkozások

Ha az adott név, például település, vagy dűlő nevének feltüntetését a vonatkozó termékleírás is engedélyezi.

Hagyományos kifejezések

Jogszabályban meghatározott és a vonatkozó termékleírás által is engedélyezett kifejezések, pl. késői szüretelésű bor, válogatott szüretelésű bor, jégbor, főbor, siller, stb.

Uniós szimbólumok

Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű és oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében feltüntethetőek az adott eredetvédelmi kategóriára utaló uniós szimbólumok.

Előállítás

Bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezések (pl. ászokhordóban erjesztett/érlelt, barrikhordóban erjesztett/érlelt, stb.) megjeleníthetőek.

Forrás: Az Európai Parlament és a Tanács 1308/2013/EU rendelete , 33/2019 bizottsági rendelet,127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk