Image default

Borbarát termékteszt

Nemes elődök szerencsés találkozásának köszönhetjük, illatos és üde, elnevezése is legendákkal övezett és rendkívül népszerű. Ki az? Irsai Olivérről van szó. Szuper teszteredményekkel jövünk a bor világnapján! Ezúttal 25 különböző terméket hasonlítottunk össze.

A név persze megtévesztő, valójában egy közismert borszőlőfajtát és a belőle készült bort takarja, amelyet a Szupermenta program legújabb állomásán teszteltünk. Ezúttal 25 Irsai Olivér fehérbort vontunk vizsgálat alá.

Kíváncsi, honnan kapta nevét az Irsai Olivér szőlőfajta? Kattintson!

 A Szupermenta kosarába a széles vásárlói közönség számára elérhető kereskedelmi láncok kínálatából kiválasztott termékek kerültek, amelyek változatos bortermelő vidékek borászataiból származtak. Fontos szempont volt, hogy olyan termékeket vonjuk vizsgálat alá, amelyek minden vásárló számára könnyen elérhetőek. A tesztelt italok közül 24 0,75l-es, 1 termék pedig 1,5l-es kiszerelésű volt. Valamennyi bor 2019-es évjáratú volt.

Több mint 50 paraméter vizsgálatát végeztük el az italokon. Nem túlzás állítani, hogy a XXI. századi modern laboratóriumi technika által adott lehetőségekkel élve, elemeire bontottuk a borokat.

Vizsgált paraméterek között volt:
  • a tényleges- és összes alkoholtartalom
  • a cukortartalom (glükóz és fruktóz)
  • szabad, valamint összes kéndioxid tartalom
  • pH – érték
  • illósav
  • összes savtartalom
  • növényvédőszer-maradék
  • aminosav összetétel
  • hamutartalom
  • energiaérték.

Amikor Irsai Olivér borunkat a pohárba töltjük, legkevésbé sem a szerves és szervetlen anyagok és vegyületek jutnak eszünkbe, amelyekkel karöltve, alkoholos-vizes oldatot képezve öltenek formát. Mégis, ahhoz, hogy az élvezeti érték számunkra tökéletes legyen, értő szakemberek kellenek, akik engedélyezik és folyamatosan ellenőrzik a minőséget.

Terméktesztünk további eredményei

Laboratóriumban a borok

Az alkoholtartalom kiemelt fontosságú, hogy megfeleljen az előírásoknak. A tesztelt borok alkoholtartalma a jelölésük alapján 10,3 és 13,2 százalék között mozogtak.

Minden vizsgált bor alkoholtartalma egyezett a termékek címkéjén feltüntetettekkel. 

A bor édessége, a vásárlók számára, a megfelelő termék választásánál kiemelt szempont lehet. A cukortartalom vizsgálata a teszt során a „száraz” kifejezés feltüntetése miatt is fontos volt. 24 terméken tüntették fel a „száraz” fokozatot, míg egy terméken ez nem volt megtalálható. Ez ugyanis nem előírás a borok tekintetében. Kizárólag a pezsgők és a szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor esetében kötelező a termékek címkéjén az édességi kategória feltüntetése. A vizsgálati eredmények alapján ennek a vállalásnak valamennyi bor megfelelt.

A kén használata a borászatban segíthet elkerülni a borbetegségeket, illetve az íz- és zamatanyagok megőrzésében is jelentős szerepe van.

Megnyugtató, Irsai Olivér borok összes kén-dioxid tartalma nem haladta meg a 200 mg/l előírt értéket.

A sava-borsa

Az illósav magas értéke akár hibás erjedésre, azaz ecetsav baktériumok nemkívánatos tevékenységére is utalhat. Annak vizsgálatakor az illékony szerves savak összességét mérjük, melynek az ecetsav teszi ki a legnagyobb részét.

Borok esetében alacsony savtartalomról akkor beszélünk, ha a literenkénti savtartalom 5 gramm alatt van. Átlagosnak mondható fehérboroknál, 6 gramm körüli az érték, a 7 gramm literenként már magas savtartalomnak számít.

A tesztelt termékeknél 4,1-6,2 g/l közötti értékkel találkoztunk. Mindegyik termék a megengedett határokon belül mozgott. Számos különböző szerves sav mennyiségi elemzését elvégeztük (borkősav, almasav, citromsav, ecetsav,galakturonsav, borostyánkősav). Ezen komponensek mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya kiemelt szerepet játszik a borok savszerkezetének, ill. általános érzékszervi megítélésének kérdésében.

 

Laaboratórium
Keserű Irsai?

A kávé keserűségéért többek között a trigonellin nevű alkaloid vegyület is felel. Illatos szőlőfajták esetében is előfordulhat egy nem kívánatos túlzott keserűség, trigonellin vegyület jelenléte miatt.

A vizsgált borok mindegyikében ez a komponens a kimutatási határ alatti értéket mutatott.

Áztatott Irsai?

A borkészítés során a borászra van bízva milyen eljárást, mennyi ideig alkalmaz egy-egy tétel elkészítéséhez. Például illatos fehér szőlőfajták esetében, mint az Irsai Olivér is, fontos kérdés, hogy használunk-e és, ha igen mennyi ideig szőlőcefrén történő áztatást. A hosszabb áztatásnak meglétére számos jellemző komponens utalhat. A borban mérhető epikatekin (polifenolok közé tartozó flavonoid) polifenol elsősorban a szőlőmagból származik. Ennek a mennyisége egyrészről utal a szőlő érettségére, másrészről a borkészítési technológiára is. Az vizsgált borok esetében minden esetben 30 mg/l alatti értéket mértünk, azaz elmondható, nem túl hosszan áztatták a szőlőcefrén a mustot és a szőlő sem volt igazán éretlen. Ugyanezt mutatja a vizsgált borokból mért alacsony metanol szint is. Nem történt hosszú áztatás egyik tétel esetén sem, mivel a szőlőben lévő pektin bontásából származó metanol szint jóval elmarad az engedélyezett 250 mg/l-es koncentráció alatt.

Címkézés

Ma már a bor sem „adja el” önmagát. Frappáns nevek és csábító leírások is szerepelnek egy-egy címkén. Amikor a boltban leemelünk egy bort a polcról, érdemes a szép, mutatós címkén túl egyéb információra is figyelmet fordítani.

Ha kíváncsi a borok címkéjén lévő információk szabályozására, kattintson!

Borászati felügyelőink a palackokon található címkék adattartalmát is ellenőrizték. Többek között, hogy a feltüntetett alkohol megegyezett-e a laboratóriumi mérésekkel, a származási ország, a termékkategória és a palackozó, termelő vagy eladó feltüntetését. A vizsgált 25 termékből mind megfelelt az előírásoknak.

A borokat az évszázadok során a készítést, és az érzékszervi minősítését tekintve is „művészi fokra” fejlesztették. Míg korábban kevés eszközzel rendelkeztek a bortermelők a megfelelő minőség és élvezhetőség kialakítására, addig ma – élve a fejlett technika és tudomány adta lehetőségekkel – egyre magasabb szinten hoznak létre újabb és újabb borokat, vagy fejlesztik a hagyományos fajtákat, stílusokat.

Tudta?

Egy fajta neve akkor tüntethető fel, ha a bor legalább 85%-ban az adott fajtából készült. Két vagy több szőlőfajta megjelenítése esetén (ha feltüntetjük) a bor előállításához felhasznált összes fajtát fel kell tüntetni.

A borász megalkotja, a hivatal ellenőrzi

Mielőtt egy bort forgalomba hoznak, meg kell felelnie a minősítési kötelezettségeknek, amelyeket jogszabály ír elő. A vizsgált 25 Irsai Olivér bor mindegyike rendelkezett érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.

A vizsgálat-sorozat kiemelt része, hogy a termékteszt során mért értékeket összehasonlítottuk a forgalomba hozatali engedély kiadásakor bemutatott mintából kapott eredményekkel. Ennek célja, hogy ellenőrizzük a bor standard minőségét és biztonságos fogyaszthatóságát. Az összes vizsgált tétel analízise megfelelt, vagyis a 25 Irsai Olivér bor jogszerűen került a polcokra.

A jelölésvizsgálatok összegzéseképp kijelenthető, hogy valamennyi vizsgálat alá vont Irsai Olivér bor sikeresen átment a vizsgán.

A teszt eredményeinek alapján a tesztelt Irsai Olivér borok mértékkel, biztonsággal fogyaszthatók.

A kedveltségi vizsgálat ezúttal sem maradhatott el. Ha kíváncsi, mely Irsai Olivér borok végeztek az élen, kattintson következő cikkünkre!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk