Image default

Irsai Olivér – Mit mond a szakértő?

Interjú Mészáros Kálmánnal, a Nébih borászti igazgatójával

A Szupermenta tesztsorozatának következő terméke, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő száraz fehérbor, az Irsai Olivér. De miért is szeretjük ennyire? Mik a jellemzői és egyáltalán, hogyan hozták létre? A Nébih szakértője mindent elárul.

Mészáros Kálmán
1. Az Irsai Olivér jelenleg az egyik legnépszerűbb fehér borfajta ma Magyarországon. Mitől válhatott ilyen közismertté?

A közízlés folyamatosan változik. Pár éve például sokan fogyasztották a rozé borokat, az volt a „mindenki kedvence”. Napjainkban az Irsai Olivér az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó bor. Ez köszönhető annak, hogy kedves savai vannak, nem sértők, nem durvák, könnyedek. Illatában is egy muskotályos illat jelentkezik. Van benne egy kis szén-dioxid, de fröccsként is nagyon sokan isszák, ami ma szintén divatos. A trendek ugyanakkor azt mutatják, hogy 1-2 éven belül, várhatóan a nagyobb komplexitással rendelkező, érett fehér borok veszik majd át az Irsai Olivér helyét.

2. Milyen szőlőfajták keresztezéséből jött létre az Irsai Olivér?

Az Irsai Olivér szőlőfajtát 1930-ban keresztezték a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlőfajtából. A nemesítő, Kocsis Pál, barátja Irsai József fiáról, Irsai Olivérről nevezte el. Kimondottan magyar szőlőfajtának mondhatjuk.

3. Mikor szüretelik?

Évjárattól függően augusztus elejétől augusztus végéig, szeptember elejéig szüretelik. Lényeges, hogy minél előbb leszüreteljék, hogy a borban a savak ne égjenek ki, harmonikusak legyenek. Viszont ahhoz, hogy friss és üde legyen, kell egy kis finom savszerkezetnek is lennie.

4. Ha a szőlőt magát megkóstoljuk, akkor is érezni az Irsai Olivér borra jellemző ízvilágot?

Igen. Mint csemegeszőlő, és mint borszőlő is jelen van. Mikor szétharapjuk a szőlőszemet, kellemes „íz-illat bomba” módjára viselkedik a szánkban.

bor5. Mely borvidékek járnak elöl az Irsai Olivér termesztésében és előállításában?

Az Irsai Olivér szőlő termesztésére azok a megfelelő borvidékek, ahol egy kicsit hidegebb van. Ez a savszerkezet szempontjából lényeges. A bornál gyakorlatilag az illat, a sav és az alkohol az, amire folyamatosan figyelni kell, hiszen ezek eredményezik a kulináris élményt. A Mátra, a Neszmély, továbbá a Balatoni borrégió a legalkalmasabb a termesztésére. Ezeken a területeken hűvösebb van, így másképp viselkednek a savak, nagyobb savtartalma lesz a bornak.

6. Milyen hőmérsékleten és pohárból érdemes kóstolni?

Első sorban 10-12°C-on kóstoljuk. Nagy öblös boros pohárban, hogy az illatoknak helyet adjunk, érezzük a bor illatát.

7. Hogyan írható le egy jó minőségű Irsai Olivér bor kóstolási élménye?

Először egy kellemesen, lágyan, bársonyosan jelentkező muskotályos illattal találkozunk. Nem túl parfümös, de pont elég ahhoz, hogy érezzük a muskotályt. Ha szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy szép, tükröződős szalmasárga színe van. Savaiban lágy, de mégis élénk. Primőr bor, tehát magába foglalja az elsődleges gyümölcsízt, ami az érett boroknál később nincs jelen. Jellemző rá a frissesség, az enyhén élénk, pattogó savak, amit a benne lévő szén-dioxid is segít. Ez a legfontosabb eleme.

8. Milyen ételekhez ajánlaná az Irsai Olivért?

Alkalomhoz, időszakhoz, hangulathoz is választunk borokat. Az Irsai Olivért elsősorban olyan ételekhez ajánlanám, amelyek nem túl fűszeresek, inkább könnyedek. Halak, rákok, levesek és natúr csirkés ételek jó kísérője lehet.

9. Az Irsait manapság már nem kizárólag bor formájában találjuk meg a boltok polcain. Előszeretettel készítenek párlatot is ebből a szőlőfajtából. Mi a véleménye az Irsai Olivér pálinkákról?

Az Irsai pálinka azért népszerű, mert a szőlő és törkölypálinkáknál elsősorban az Irsai illata jön elő. Pálinkafőzésnél szintén lényeges, hogy az átmenő sav, hogyan jelentkezik. Az Irsainak finom és szép savai vannak, éppen ezért értékes alapanyag a pálinka esetében is. Maga az Irsai Olivér pálinka „barátságos” , mert az illata, ízérzete, textúrája könnyed, légies.

10. Ha választania kellene, bort vagy pálinkát készítene belőle? Esetleg megoldható egyszerre mindkettő egy termésből? Lehet „maradékmentési” megoldás a lepárlás?

Személy szerint mindkettőt készítenék belőle, mégis úgy gondolom, inkább a bor mellett kellene letennie mindenkinek a voksát. Az alkoholnak ugyanis vannak káros hatásai is. Akik bort fogyasztanak rendszeresen, azok nem tömény alkoholt isznak, hanem annak könnyedebb változatát. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a bor a legtisztább etilalkohol. Az, hogy egy termésből bort és pálinkát is készítenek, nem igazán bevett szokás. Ugyanakkor nem is elképzelhetetlen, a lehetőségek jobb kihasználása érdekében.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk