Image default

A legkedveltebb Irsai Olivér száraz fehérborok

Az Irsai Olivér borok hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!

Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Fogyasztói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 25 Irsai Olivér fehérbort kóstolhattak, amelyek közül 24 termék jelölésén száraz édességi kategóriát tüntettek fel, míg egy terméken nem volt ilyen besorolás olvasható.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen öt szempont mentén értékelték a borokat.

  • Külső megjelenést és tisztaságot tekintve a tiszta, tükrös, csillogó megjelenés a megfelelő. Fontos, hogy opálos, zavaros, homályos, fátyolos tulajdonságok nem jellemezhetik.
  • Színét illetően ezek a borok a vízszerűen halványzöldes citromtól a világossárga mélyebb árnyalatáig terjedhetnek.
  • Illatintenzitást és karaktert elemezve tiszta, friss, üde illatú fiatal bort kell kapnunk, amelyben a friss szőlő elsődleges aromája dominál. Enyhén fűszeres illat jellemezze, gyümölcsös jegyekben gazdag, idegen szagtól mentes legyen.
  • Ízének és zamatintenzitásának megfelelősége, ha friss, üde, könnyed, ízében gazdag. Közepesen testes, tiszta ízű, közepes íz intenzitás és lágy savak jellemzik, gyümölcsös zamatokban gazdag, idegen íztől mentes.
  • Az összbenyomást a harmonikus, elegáns, kerek, sav-alkohol arány kellemes összhangja jellemezheti.

Az Irsai Olivér borok kedveltségi vizsgálata során kijelenthető, hogy tarolt a Frittmann Irsai Olivér száraz fehérbor, hiszen minden értékelési szempont szerint a legmagasabb pontszámot kapta.

Kóstolóink következetességét bizonyítva a termék az összesített értékelésben is a dobogó legfelső fokára állhatott.

A második helyen a Font Irsai Olivér végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Dubicz Irsai Olivér száraz fehérbor léphetett fel.

Ez is érdekelheti

Irsai Olivér
Irsai Olivér

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk