Image default

Diákcsemege!

De miért is hívjuk így?

A diákcsemege szó kapcsán általában mindenki ugyanarra az olajos mag és aszalványkeverékre gondol, amelyet jóízűen fogyasztunk nassolnivalóként. De miért is hívjuk így?

Ez is érdekelheti

Összetétele eltérő lehet, de összességében elmondható, hogy táplálkozás-élettani szempontból protektív a rendszeres fogyasztásuk.

Talán ezért is hívjuk a diákok csemegéjének?

Vegyük sorra az alábbiakat!

A tanulási folyamathoz elsősorban energiára van szükségünk. Energiát pedig a táplálékainkból nyerünk. Nem elég azonban arra összpontosítani, hogy meglegyen a megfelelő energia-ellátottság. Ügyeljünk arra is, hogy bizonyos tápanyagok bevitele segíti hosszabb távon fenntartani a kognitív funkcióinkat; így a gondolkodásunkat, koncentrációnkat és az emlékezetünket.

Az agyunk naponta 120 g glükózt – hétköznapi nevén szőlőcukrot hasznosít (amely nem más, mint egyszerű szénhidrát), ezért jogosan fogyaszthatjuk a tanulás mellé, ám rendkívül rövid ideig tartó felszívódása révén a vércukorszint hirtelen emelkedését és csökkenését eredményezheti. Ez pedig fáradékonysághoz és csökkenő teljesítményhez vezethet.

A diákcsemegék tápanyag-összetétel szempontjából kiváló növényi fehérjeforrások, továbbá telítetlen zsírsavakban (omega-3) és összetett szénhidrátokban (élelmi rostok) gazdag, lassú felszívódású élelmiszerek. Fogyasztásuk során az energiaellátottság és a vércukorszint is egyenletesebb, így a koncentráció is fenntarthatóbb hosszabb távon.

A mikrotápanyagok tekintetében is gazdagon bővelkednek ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán, vas) valamint antioxidánsban (E-vitamin).

Így a válasz egyértelműen igen a fenti kérdésre, ráadásul nem csak a tápanyagtartalma, hanem a praktikussága mellett is szólnak érvek:

  • fogyasztásra kész
  • kis helyen is elfér
  • nincs szükség nagy mennyiségre
  • bárhová vihetjük magunkkal
  • sokáig eltartható

Ráadásul nem csak a diákoknak kiváló csemege, hanem mindenkinek, ezért fogyasszuk bátran akár naponta egy maréknyi mennyiséget, továbbá összeállíthatunk házi diákcsemegét is a kedvelt magokból és aszalványokból.

Kíváncsi, melyek a leggyakoribb olajos magvak és aszalványok a diákcsemegékben? Olvassa el korábbi cikkeinket!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk