Image default

A diákcsemegék jelölési hibái

Diákcsemege terméktesztünk során 14 féle terméket vizsgáltunk, melyek közül 7 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A jelölési hibák miatt a felelős vállalkozók figyelmeztetésben részesültek.

Ez is érdekelheti

A jelölés ellenőrzése céljából minden hazai gyártótól bekértük a termék gyártmánylapját, a nem hazai gyártású termékre vonatkozóan pedig a forgalmazótól a termékspecifikációt és az összetett összetevőkre vonatkozó specifikációkat, melyek figyelembevételével és a vonatkozó jogszabályok alapján megvizsgáltuk, hogy a jelölés megfelel-e az előírásoknak.

Hibák a tápérték jelölésben

Öt termék esetében az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki. A tápértéktáblázatban a rost mennyiségének feltüntetése nem kötelező, de az energiatartalom számításánál az értékét figyelembe kell venni.

További hibának számított, ha nem a rendelet szerinti szövegkörnyezetben tüntették fel az egyes tápértékadatokat, vagy ha nem táblázatos formában jelölték azokat. Fontos előírás, hogy a tápértékjelölést csak akkor szabad sorban írva elhelyezni, ha nincs elegendő hely a táblázatos formának.

Kifogások az összetevők jelölésében

Két termék összetevőinek jelölése és tápértékjelölése, illetve egy termék minőségmegőrzési idejének, nettó tömegének és tételazonosítójának jelölése könnyen kopott, ami miatt a jelölés letörölhetővé és nehezen olvashatóvá vált.

Egy terméken nem volt pontos az összetevők jelölése, mivel a termék csomagolásán feltüntetett összetevők sorrendje nem egyezett a gyártmánylapban foglaltakkal, valamint a termék egyik összetett összetevőjét nem megfelelően jelölték.

Szintén hiba volt egy esetben, hogy a termék összetevői között az élelmiszer-adalékanyagot nem megfelelően jelölték, mivel az adalékanyag csoportnevét nem tüntették fel. A vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint az élelmiszer-adalékanyagokat az alábbiak szerint kell feltüntetni:

Csoportnév + E szám    vagy    csoportnév + adalékanyag neve
Egyéb jelölési hibák

Több termék jelölésén hibának számított, hogy az összetevők között az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat nem egyértelműen emelték ki.

A „Fitness”, „Örömteli egészség” kifejezések, valamint a szívet és az emberi alakot ábrázoló embléma általános egészségre vonatkozó állítások, melyeket csak szigorúan meghatározott feltételek mellett lehet feltüntetni.

Két terméken szerepeltek a fenti állítások, amelyek általános, nem részletezett, egészségre vonatkozó állításként értelmezhetők. Az állításokhoz azonban nem kapcsolódott az egészségre vonatkozó állítások engedélyezett listáján szereplő egyedi állítás, és hiányoztak az egyéb kiegészítő kötelező feliratok.

Egy terméknél a jelölésén jobb minőségre utaló megkülönböztető jelzést tüntetett fel, viszont a késztermék gyártmánylapjában nem szerepeltek a megkülönböztetésre alapot adó jellemzők és azok igazolási módja.

Egy termék esetében kifogásoltuk a termék frontoldalán lévő képi megjelenítést, mivel a gyártó olyan képi elemeket használt, ami a termék összetevői között nem szerepel. Ezáltal a termék grafikai megjelenítése nem kellően tájékoztatta a fogyasztókat a termék valódi összetételéről.

Ezen kívül két termék jelölésén a tárolási feltételek leírása nem a minőségmegőrzési idő után következett, ami  kisebb  jelölési hibának számít.

Összefoglaló cikkünkben bővebben olvashat a termékteszt további eredményeiről!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk