Image default

Diákcsemege összetevők I.

Olajos magvak

A diákcsemege nem más, mint aszalványok és olajos magvak keveréke. Mivel a Magyar Élelmiszerkönyvben pontos meghatározás diákcsemegére nem létezik, így összetételét tekintve rendkívül változatos termékekkel találkozhatunk a boltok polcain. Cikkünkben összegyűjtöttük a diákcsemegékben leggyakrabban előforduló olajos magvakat.

Ez is érdekelheti

Földimogyoróbél / Amerikai mogyoró

A földimogyoró a nevezéktan szerint valójában nem is sorolható az olajos magvak csoportjába, hiszen a hüvelyesek rendjéhez tartozik, tápanyag-összetétele miatt azonban mégis szoros kapcsolatban áll az olajos magvakkal. A világ második olajnövényeként tartják számon, a legnagyobb területen Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. Fogyasztható pörkölve, sózva vagy natúr változatban.

Törökmogyoróbél

A törökmogyoró a mogyoró nemzetségébe tartozó fafaj, melynek legfontosabb termőhelye ma is Törökország.

Az édesiparban levantei mogyoróként ismert törökmogyoró tartalmazza a diófélék összes jó tulajdonságát. Előnyös zsírsavösszetételének köszönhetően még magas olajtartalma ellenére sem terheli a keringési rendszert, sőt előnyösen befolyásolja a koleszterin szintet.

Kesudióbél

Őshazája Brazília. A kesufa „gyümölcse” a kesualma, melynek csúcsán fejlődik ki a növény valódi termése, a csonthéjas kesudió. A termés K-vitamin és ásványi anyag tartalma kiemelkedő, kiváló mangán-, foszfor-, vas- és magnéziumforrás.

Mandulabél

A kívül csonthéjas mandula származási helye a Közel-Kelet. Fogyasztása közkedvelt annak gazdag antioxidáns tartalma miatt, csökkenti a szívkoszorúér megbetegedések kockázatát, valamint segíti az egészséges sejtműködést.

Dió

Nemzetségébe (Juglans) közel 20 faj sorolható, melyek közül a nemes dió, a vajdió és a fekete dió a legelterjedtebb. Őshazája Perzsia valamint Észak-Amerika.
Számos pozitív tulajdonsága ismert. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Paradió

A paradió / brazildió, a Dél-Amerikából származó őserdei fa termése. Termésideje 12-15 év, az érett termés pedig akár 2 kg tömegű is lehet.

Zsiradéktartalma az olajos magvak között is kiemelkedő, összesen 66%. A nyomelemek közül szeléntartalma jelentős, így fogyasztása szintén jótékony hatású lehet a szívkoszorúér megbetegedések megelőzésében.

Soron következő cikkünkben az aszalványokat mutatjuk be. Ha nem szeretne lemaradni, kövesse velünk a Szupermentát!

Forrás: mdosz.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk