Image default

A legkedveltebb diákcsemegék

A Szupermenta diákcsemege terméktesztje során a szokásokhoz híven ismét megrendeztük a kedveltségi vizsgálatot. Kóstolóink a „hagyományos” és a „speciális” diákcsemegéket is értékelték. Hogy mely termékek értek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve vásárlói szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Ez is érdekelheti

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben. Az eredmények természetesen a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.

A résztvevők most is „vak-kóstolásos” módszerrel pontozták a termékeket, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A diákcsemegék esetében a kóstolás két csoportban történt. Az egyik csoportban a „hagyományos”, a másik csoportban pedig a „speciális” diákcsemegék kerültek terítékre.

A tesztelők mind a „hagyományos”, mind a „speciális” termékeket, azok legfőbb összetevőinek 5 szempontja alapján értékelték, melyek a külső megjelenés, az állag, az illat, az íz valamint az összetétel voltak.

Hagyományos diákcsemegék esetén a legnagyobb mennyiségben előforduló összetevőket a mazsolát, valamint a mogyorót/földimogyorót. A speciális diákcsemegék esetében a mandulát, valamint az aszalt vörösáfonyát értékelhették a résztvevők.

Az értékelés során megfelelőnek bizonyultak azok az olajos magvak, melyek:

  • Külső megjelenésére közel azonos szemnagyság volt jellemző. A mag egészséges, ép, fejlett, sérüléstől mentes, nem zsugorodott, nem fonnyadt, elszíneződéstől mentes.
  • Állaga a mag fajtájára jellemző, ropogós, nem szívós, nem túl kemény.
  • Illata a mag fajtájára jellemző, tiszta, minden mellék-és idegen szagtól mentes.
  • Íze jellegének megfelelően tiszta, nem keserű, idegen íztől (dohos, penészes, avas) és mellékíztől mentes.
  • Az összetevők aránya teljes mértékben megfelel a látottaknak, valamint a keverékben található összetevők a diákcsemegétől elvártaknak megfelelnek.

Megfeleltek azok az aszalt gyümölcsök, melyek:

  • Külső megjelenése egyöntetű, egészséges, ép, sérüléstől mentes, kocsány nélküli, jól kifejlett, fajtára jellemző.
  • Állaga kellően húsos, kellően aszalt.
  • Illata idegen szagtól mentes.
  • Íze tiszta, idegen-és mellékíztől mentes.
  • Az összetevők aránya teljes mértékben megfelel a látottaknak, valamint a keverékben található összetevők a diákcsemegétől elvártaknak megfelelnek.

Végeredményben a „hagyományos” diákcsemegék közül az első helyen a Seeberger Studentenfutter, a második helyen a Mogyi Csemege-mix, míg a harmadik helyen az Alesto Nuts&Raisin végzett.

A „speciális” diákcsemegék kínálatából a dobogó első fokára a Nobilis E-vita mix, második fokára a Natur Food Prémium Diákcsemege, harmadik fokára pedig az Alesto Nut&Fruit Mix léphetett fel.

 

 

 

A vizsgálatok részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk