Image default

Ebéd a dobozból

10 tipp munkahelyi étkezéshez

Sokféle módja és lehetősége van a munkahelyi étkezésnek, és mivel nem otthon vagyunk, talán lazábban állunk hozzá az élelmiszer-biztonsági és higiéniai kérdésekhez is. Végignézzük a hibázási lehetőségeket, és ötleteket adunk a biztonságos munkahelyi étkezés körülményeinek megteremtéséhez.

Ez is érdekelheti

Reggeli
Mit is eszünk a munkahelyen?

Reggelire és tízóraira szendvicset, gyümölcsöt, péksüteményt, joghurtot és egyéb finomságot hozhatunk otthonról vagy beszerezhetjük a büféből, sarki boltból. A rövid idő alatt, míg beérünk a munkahelyre, nem romlik meg az étel, főleg most, télen. Bár a biztonság kedvéért érdemes kis hűtőtáskában szállítani az elemózsiát, jégakku vagy egy palack hideg üdítő/víz társaságában.

Sokszor az e-maileket, híreket olvasva fogyasztjuk el a hozott élelmiszereket, legjobb azonban az lenne, ha a folyosó végén elkülönített, kulturáltan kialakított közös konyhában étkeznénk. Bárhol is együnk tartsunk mindig tisztaságot,söpörjük le a morzsákat és töröljük le magunk után az asztalt!

Tippek:

Munkahelyre történő beérkezéskor mindig mossunk kezet, hiszen a tömegközlekedés, autó, épület kilincsei mind fertőzésveszélyt jelentenek. Sőt, már halljuk a hírekben, hogy közeleg az influenzajárvány is. A kézmosás ajánlott közvetlenül az étkezés előtt is.

Ha a munkahelyen nem kezdünk el azonnal reggelizni a hűtendő élelmiszereket mindig tegyük hűtőszekrénybe.

A tányérban vagy a többször használatos műanyag ételhordó dobozban soha ne hagyjunk ételmaradékot, a használt eszközöket, tányérokat, edényeket étkezés után mosogassuk el.A konyharuhákat, mosogató szivacsokat rendszeresen mossuk, fertőtlenítsük, szükség esetén a mosogatáshoz használt eszközöket cseréljük le.

Kávé és tea

Munkahelyeken gyakorta használunk közös kávéfőzőt, vízforralót, vízballont, és sok helyütt hatalmas, pénzbedobós kávé- és üdítő-automatából vásárolunk. Ellenőrizzük, hogy mindig legyenek tiszták az eldobható poharak, a fémdobozos italokat töltsük ki üvegpohárba, de ha ragaszkodunk a fémdobozhoz, akkor fogyasztás előtt mindig töröljük le.

Egy munkahelyi beszélgetésre jó alkalom a közös kávézás, teázás,  a beszélgetések során nem mindig vesszük észre, hogy nem mostuk el a bögrénket vagy kézzel nyúlunk bele a kockacukros dobozba.

Figyeljünk oda, hogy poharainkat mossuk el minden használat után meleg, mosogatószeres vízzel és tiszta helyen tároljuk. A közös cukorba kanállal és ne kézzel nyúljunk!

Ha a konyhai eszközök tisztítására nincs megfelelő személyzet, akkor ne legyünk restek és tartsunk tisztaságot. Időnként a vízforralót egy kis ecettel vízkőtelenítsük . Az ecettel történő forralás csodákat művel, a kellemetlen ízek elkerülése érdekében még 3-4 alkalommal forraljunk ivóvizet és csak azt követően készítsük el meleg italunkat.

vizes ballonból úgy engedjünk vizet, hogy a csap ne érjen hozzá a poharunkhoz, palackunkhoz. A ballon cserélésekor óvatosan húzzuk le a fóliát és ne ujjunkkal szakítsuk be. Ezekkel az egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhetjük a különböző betegségek terjedését.

A kávéfőzőt is olyan kolléga kezelje, aki tisztán dolgozik, elmossa az alkatrészeket, tiszta kézzel teszi be a filtert, kanállal méri ki az őrölt kávét.

Tippek:

Vásárláskor minden esetben figyeljünk a termék fogyaszthatósági időpontjára, lejárt élelmiszert ne vegyünk meg és mindenképpen szóljunk az eladóknak, ha ilyet észlelünk.

Tartsunk tisztaságot magunk körül a munkahelyen is (töröljük át fertőtlenítőkendővel az asztalunkat, a számítógép billentyűzetét, a munkafelületet).

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk