Image default

Ezekre figyelj, ha nem otthon ebédelsz!

Sokan aggódnak, amikor nem a saját konyhájukból származó ételt kell enniük – ezek a tanácsok segítenek, hogy a közös ebéd/vacsora tényleg jó emlék legyen!

Ez is érdekelheti

Étkezés otthontól távol (piknik)

  • Az otthonon kívülre szervezett, étkezéssel összekötött programok tervezésekor célszerű azzal számolni, hogy az élelmiszerekben a meleg nyári időjárás, a langyos külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának.
  • Emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell, a készételeket a főzés után azonnal el kell fogyasztani, esetleg fogyasztásig átmenetileg –2 órán belül forrón tárolni.
  • A forró ételt ne csomagold be, kivéve, ha rövid időn belül biztosan elfogyasztod.
  • Kempingezéshez, kiránduláshoz célszerű hűtést nem igénylő élelmiszereket csomagolni, pl téliszalámi, szárazkolbász, keksz, konzervek, UHT tej, méz stb.
  • Hasonlóképpen kell eljárni az iskolás gyermekek uzsonnájának elkészítésekor, csomagolásakor is.

Mindig legyél igényes!

„Máshol” enni – étterem, cukrászda, utcai árus, strand stb.

  • Olyan helyen étkezz, ahol a körülmények és a személyzet bizalomkeltők, továbbá a helyszín, ahol az ételt vásárolod, bármikor és visszamenőleg is azonosítható.
  • Figyelj arra, hogy a vásárolt, hűtendő ételek hidegek legyenek, azokat kiadásig jégen, vagy hűtőszekrényben tárolják.
  • A húsételeket kérd frissensült formájában, vagy győződj meg arról, hogy főzés, sütés után forrón tartották.
  • A nem forrón tálalt készételt utasítsd el!
  • Utcán, kitelepülésen, ha nem látsz garanciát az alapvető higiénés szabályok betartására, ne vásárolj, ne fogyassz élelmiszert!
  • Ha a vendéglátásban kiadott étel érzékszervileg gyanús, ne fogyaszd el!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk