Image default

Fánkfajtákról röviden

Kijelenthetjük, hogy a farsangi időszakban az egyik legnépszerűbb harapnivaló a fánk. Szalagos, csöröge vagy amerikai cukormázas a befutó? Cikkünkben összeszedtük, hogy többek között milyen fánkokkal is találkozhatunk (nem csak farsang idején).

Szalagos fánk

A legismertebb a fánkok közül a farsangi szalagos fánk. Nevét a barnára sült fánkon körbefutó, fehér csíkról kapta. Annak érdekében, hogy a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin. Legtöbbször porcukorral és/vagy (barack)lekvárral fogyasztjuk.

Csöröge- vagy forgácsfánk 

Arany színű és jellegzetes, csavart hosszúkás formája van. A szalagos fánknál egyszerűbb az elkészítése, mivel ezt nem szükséges keleszteni. Hasonlóan a farsangi fánkhoz ezt is porcukorral és/vagy lekvárral fogyasztjuk.

Rózsafánk

Ez egy igazi fánkkülönlegesség. Elsőre nehezen elkészíthetőnek tűnhet, ám pogácsaszaggatóval és késsel nagyon egyszerűen szirmokat formázhatunk a tésztából. Amint kisült, már tálalhatjuk is porcukorral és/vagy házi lekvárral. (fankinfo.hu)

Képviselőfánk

Ez a fánkfajta égetett tésztából készül. Sülés után félbe vágják, majd ízlés szerint a két réteg közé tejszínhabot és vaníliakrémet töltenek. A tetejét porcukorral hintik.

Berliner fánk

Leginkább Németországban és Franciaországban elterjedt. A hagyományos fánkokat a sütést követően kristálycukorba forgatják, és csokoládé- vagy vaníliakrémmel, esetleg lekvárral töltik meg. (fankinfo.hu)

Bismarck fánk

Jellegzetessége, hogy a hosszúkás fánkot vaníliapudinggal töltik meg, és a tetejére csokoládémáz kerül. Egy igazi ellenállhatatlan ínyencség.

Amerikai fánk

Az amerikai fánk (donut) különlegessége, hogy a közepén van egy lyuk. A legtöbb esetben valamilyen cukor- vagy csokoládémázzal vonják be. Az amerikai fánk sokféle ízesítéssel készülhet, lehet töltött vagy töltetlen is.

Churros

A spanyolok nemzeti desszertjének is nevezik. Forró, bő olajban sül, alakja lehet hosszúkás és kerek is. Ízre hasonlít a képviselőfánkhoz, ám jóval édesebb.

Túrófánk

A fánk tésztájába krémes túró is kerül. Forró, bő olajban kisütik, majd fahéjas cukorba vagy porcukorba forgatják.

Almafánk

Reszelt almát és fahéjat kevernek a tésztába, aztán olajban kisütik. Az aranybarna fánkokat fahéjas porcukorral tálalják.

Reméljük, hogy a farsangi időszakban is mindenki talál magának kedvére való finomságot.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk