Image default

Évindító teszt

Górcső alatt a gyerekek kedvence!

Az édes nassolnivalók közül az egyik leginkább közkedvelt csemege a mogyorókrém. Igaz, elsősorban a gyerekek kedvence, de valljuk be, akár a felnőttek számára is biztos támasz lehet a mindennapi hajsza túlélésében… Ez a sokoldalú finomság megérdemelten vonta magára a Szupermenta csapat figyelmét. Velünk is jött a boltokból összesen 34 különböző márkájú krémes csoda.

Cukor, különböző növényi olajok, mogyoró, zsírszegény kakaópor, sovány tej (por), emulgeálószer és aromák, esetenként édesítőszerek – ezekből az összetevőkből alkotják meg a gyerekek nagy kedvencét. A mogyorókrémek óperenciás tengerén szinte megszámlálhatatlanul sok termékkel találkoztunk. Ebben a termékkategóriában egyaránt megtalálhatóak a magas mogyorótartalmú prémium termékek, a kisebb mogyorótartalmúak és a mogyoródarabkákat tartalmazó krémek is. A terméktesztünk tárgyául választott – a legtöbb fogyasztó számára elérhető – 2-15 % közötti mogyorótartalmú mogyorós-kakaós krémek közül 34 terméket vizsgáltunk meg, amelyből 6 db bio volt, 4 db pedig édesítőszerrel készült. A termékek tömege 200g és 1500g között mozgott.

Tudta?

A mogyorókrém elnevezés egy olyan "törökmogyorós" masszára utal, amely egy jól elkülöníthető zsíros (növényi olajos) és egy vizes fázisból áll össze.

Milyen összetevőkből állnak pontosan a mogyorókrémek? Kattintson!

 

Laboratóriumi vizsgálatok
 • növényvédőszer-maradék (bio termékeknél),
 • aflatoxin,
 • allergének kimutatása (csillagfürt, szója, tejfehérje, laktóz, glutén) (ahol a mentességet jelölték és a keresztszennyeződésre sincs utalás),
 • cukortartalom,
 • zsírtartalom,
 • transz-zsírsav-tartalom,
 • telített zsírsav-tartalom,
 • rosttartalom (három terméknél),
 • édesítőszerek (szteviol-glikozidok, maltit, szukralóz, eritrit) (ahol a jelölésen édesítőszer szerepelt),
 • tartósítószerek (szorbinsav, benzoesav).

laboratórium

Arra csörög a dió, erre meg a mogyoró

A terméktesztben résztvevő mogyorókrémek mogyorótartalma széles skálán (2-15 % között) mozgott, legnagyobb arányban a 13%-os mogyorótartalmú termékek fordultak elő.

Grafikon

 

Kíváncsi a mogyoró magyarországi történetére?
Növényvédőszerek

A tesztben szereplő 6 db bio termék esetében ellenőriztük a növényvédőszer-maradványok jelenlétét.

A laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki növényvédőszer-maradékokat a termékekben. 

Aflatoxinok

Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagok felső határértékeit uniós rendelet szabályozza.

Tudta?

Az aflatoxinok természetben is előforduló mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus).

Terméktesztünk további eredményei

Jó hírt kaptunk e tekintetben is, mivel a laboratóriumi vizsgálatok során mért aflatoxin-értékek jóval a felső küszöb alatt voltak, sőt a legtöbb terméknél a kimutatási határt sem érték el. 

Allergének (glutén, laktóz, tejfehérje, szója, csillagfürt)

A gyártók a glutén- és a tejcukorérzékenyekre tekintettel állítják elő a gluténmentes és laktózmentes termékeket. 2 termék ígért laktózmentességet, 5 mogyorókrémet pedig gluténmentesként jelöltek, tehát ezeknél a termékeknél ellenőriztük a mentességet. Kíváncsiak lettünk arra is, hogy azon termékek, amelyeken összetevőként nem jelölték, nem is utaltak a szója és a csillagfürt lehetséges jelenlétére, valóban nem tartalmazzák ezeket az allergéneket.

Örömteli eredmény, hogy a laboratóriumi vizsgálat során a gluténtartalom a megengedett 20 mg/kg alatt volt. A többi vizsgált allergént nem mutatták ki a laboratóriumi mérések.

 A tesztelt mogyorókrémek zsír-, transz-zsírsav- és cukortartalma

Nem titok, hogy a mogyorókrémek magas szénhidrát-, ezen belül magas cukortartalmú élelmiszerek, ráadásul a zsírtartalmuk is meglehetősen magas.

A mogyorókrémek mért összes zsírtartalma a vizsgálati eredmények szerint 28,6%-60,2% között, az összes cukortartalma (az édesítőszeresek kivételével) pedig 39,3%-63,8% között változott.

Tudta?

A cukor fogalma alatt általánosan a fruktóz (gyümölcscukor), a glükóz (dextróz; szőlőcukor), a laktóz (tejcukor), a maltóz (malátacukor) és a szacharóz (cukor, répacukor vagy nádcukor) összmennyiségét értjük. A mogyorókrémekhez répacukrot és/vagy nádcukrot használnak fel. Az édesítőszeres termékek kivételével a cukorból fordul elő a legtöbb a termékekben, amit onnan tudhat a vásárló, hogy az összetevők felsorolásában az első helyen szerepel.

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő zsír-, és cukortartalmat, továbbá transz-zsírsav tartalom mérésre is sor került.

A vizsgálati eredmények alapján a zsír és a cukor mennyisége egyaránt megfelelt a tápértékjelölésen feltüntetett értékeknek.

A késztermékben lévő, 100g zsírra számított transz-zsírsav-tartalom nagyon alacsony értékhatárok között mozgott (0,06 – 0,88 g/100 g zsír), így a termékek ebben a tekintetben is megfeleltek az előírásoknak.

 

A transz-zsírsavakról bővebben itt olvashat!

Tudta?

A mogyorókrémek magas zsírtartalmát a hozzáadott növényi zsírok/olajok adják; főként a pálmazsír, a napraforgóolaj és a repceolaj. A mogyoró jelenléte miatt természetesen kis mennyiségű mogyoróolajat is tartalmaznak.

A zsírokról és olajokról itt olvashat!

 

Pálmaolajmentesség vizsgálata

Egy terméken jelölték a pálmaolajmentességet, ennél a terméknél – a szokásos módon – laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük az állítás helytállóságát. Jó hír, hogy a termék valóban nem tartalmazott pálmaolajat.

Édesítőszerek

Mi sem természetesebb, mint az, hogy az édesítőszert tartalmazó termékek esetében megvizsgáltuk az édesítőszer-tartalmat /maltit (E 965), eritrit (E 968), szteviol glikozidok (E 960), szukralóz (E 955)/. A vizsgálati eredmények értékelésénél az adalékanyagokról szóló uniós rendeletben előírt határértékeket vettük figyelembe.

Az édesítőszeres termékek tekintetében a jelölésen szereplő édesítőszereket használták a gyártók megfelelő mennyiségben.

 

A maltit és az eritrit a cukoralkoholok közé tartozik, fontos, hogy a mennyiségét bele kell számítani a tápértékjelölésen feltüntetett „szénhidrát” csoportba, azonban energiaértékük más, mint a szénhidrátoké (több mint a fele a szénhidrátokénak, az eritritnek pedig nulla az energiaértéke). Az arra érzékenyek számára hashajtó hatású lehet, ezért a terméken erre fel kell hívni a fogyasztók figyelmét.

Tartósítószerek

33 esetben a gyártók állításuk szerint tartósítószer felhasználása nélkül készítették a mogyorókrémeket (vagyis az összetevők között nem szerepelt semminemű tartósítószer).

Egy édesítőszeres termék – az adalékanyagokról szóló uniós rendeletben, a termékcsoporthoz felhasználásra engedélyezett – kálium-szorbátot tartalmazott a megengedett határértéken belül. Benzoesav a vizsgált termékek egyikében sem volt.

 

A tartósítószer mennyisége megfelelt az előírt határértéknek, míg a tartósítószermentes termékekben valóban nem mértünk ilyen összetevőt.

 

A vizsgálatok és a teszt részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban!
Sajnos a termékek jelölésével kapcsolatban már nem szolgálhatunk ilyen jó hírekkel…
Például, kakaó a csomagoláson

Az általunk vizsgált összes termék zsírszegény kakaóport tartalmazott, amelyek 10-12% zsírtartalmúak voltak. 13 db termék esetében a zsírszegény kakaópor összetevőt nem megfelelően jelölték. Jelen esetben a helyes megnevezés a „zsírszegény kakaó” vagy „zsírszegény kakaópor” lehet. Ehelyett találkoztunk „sovány kakaópor”, „sovány kakaó”, „csökkentett kakaóvaj-tartalmú kakaópor”, „erősen zsírtalanított kakaópor”, „csökkentett zsírtartalmú kakaópor”, „alacsony zsírtartalmú kakaópor”, „erősen olajtalanított kakaópor”, „kakaópor” jelölésekkel – kár, hogy egyik sem stimmelt!

Találkoztunk még jó néhány jelölési hibatípussal, mint például helytelen megnevezésekkel, pontatlan allergénjelöléssel, az összetevők helytelen feltüntetésével. Volt aztán rossz tápértékjelölés és alig olvasható betűméret, máskor meg a minőségmegőrzési idő lejárati dátuma nem volt megfelelő helyen.

Az érintett élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítették a hatósági felügyelőink.

A jelölési hibákról részletesen itt olvashat!

34-ből 17 termék esetében a mogyorókrémek gyártói, illetve forgalmazói ellen hatósági eljárást indítottak a szakembereink. A jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek. Továbbá a hibák kijavítására vonatkozó, határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk.

Szupermenta-tipp
 • Mogyorókrém vásárlása esetén, amennyiben ez fontos számunkra érdemes a jelölésen feltüntetett mogyorótartalmat figyelmesen elolvasni, hiszen, ahogy a tesztben szereplő termékek is mutatják, a mogyorótartalom széles skálán mozoghat (jelen tesztünkben 2%-15%-ig).
 • Cukortartalom tekintetében is nagy különbségekkel találkozhatunk, ha figyelmesen elolvassuk a csomagoláson szereplő tápértékjelölésben levő információkat (az édesítőszeres termékek kivételével az általunk mért értékek 39,3%-63,8% között voltak). Tájékozódjunk alaposan a vásárlás előtt, így biztosan a számunkra megfelelő terméket választhatjuk ki!
Kíváncsi mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk