Image default

Fokhagyma – összesített eredmények

Fokhagyma - összesített eredmények

Előzetes írásainkban már olvashattatok a fokhagyma történetéről, a vizsgálati szempontokról, videós beharangozónkban Gianni is elmondta gondolatait erről az igazán érdekes fűszerről és növényről. Ezúttal a Nébih a legújabb fokhagyma-terméktesztjének eredményeivel ismerkedhettek meg. Vajon melyik lett a legjobb? A legjobb lett a legkedveltebb? Írásunkban minden kiderül.

De miért éppen fokhagyma?

Azonnal felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen a fokhagyma a következő termék, amelyet megvizsgált a NÉBIH Szupermenta csapata? Leegyszerűsítve: a termék szezonalitását és jellegét tekintve döntöttek így a szakemberek.

A magyar konyha nagyon fontos fűszernövénye a fokhagyma, termesztésének nagy hagyományai vannak hazánkban. Nem mellesleg hungarikum termékek alapanyaga. Ezenkívül számos jótékony hatása is felfedezhető fogyasztása során, A teszt célja volt, hogy a hazai piacon található fokhagymákat összehasonlítsuk laboratóriumi mérések segítségével és kedveltségi szempontok alapján is.

A teszthez makói termelőtől vettünk mintát makói (Makói Őszi) és francia fajtából (Messidrome), valamint mintáztuk kiskereskedelemi forgalmazásból makói, sarkadi, szegedi beszállítók termékét, valamint spanyol származású fokhagymát.

Nagyító alatt

A NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták a minták növényvédőszer-maradék, nehézfémtartalom, valamint mikotoxin tartalmát, valamint a beltartalmi értékek közül pedig a szárazanyag és akéntartalom vizsgálata történt meg. A legmagasabb szárazanyag tartalmat a kedveltségi kóstoláson is első helyezettként végzett fokhagymásánál mértek. Kéntartalom átlagosan 3400 mg/kg volt.

fokhagyma

A vizsgálatok eredménye igazán megnyugtató, ugyanis mindegyik fokhagyma megfelelt a minőségi előírásoknak! Egyik minta sem tartalmazott határérték feletti szermaradékot, nehézfémet vagy mikotoxint. A mintázott fokhagymák tehát kifejezetten jó minőségű és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek!

A tételek nem tartalmaztak határértéken felül növényvédőszer-maradékot. A 300 vizsgált hatóanyagból a magyar származású tételeknél egyáltalán nem volt kimutatható szermaradék! A spanyol származású fokhagyma esetében egy engedélyezett hatóanyag (piraklostrobin) volt kimutatható (0,01mg/kg), messze a határérték alatti mennyiségben (a határérték (0,03 mg/kg) egy harmad része). Nehézfém szennyezettség tekintetében két tétel esetében volt jelen kadmium (0,01 ill. 0,02 mg/kg), jócskán a határérték alatt (0,05 mg/kg), mikotoxinok nem voltak kimutathatók egyik mintából sem. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a mintázott fokhagymák mindegyike jó minőségű.

fokhagyma

A vizsgálat során talajmintát vettünk a termőhely beazonosítása céljából. A minőségi, nyomonkövethetőségi és laboratóriumi vizsgálatok során a teszthez mintázott fokhagyma tételek mindegyike megfelelt a vonatkozó forgalmazási minőség szabványnak is, azaz kifogástalan minőségű áruról beszélhetünk! A jelölés valamennyi esetben megfelelő volt.

Kedveljük?

A laboratóriumok után a kedveltségi teszt következett. Illat, méret és hámozhatóság szempontok mentén pontozták a fokhagymákat. Fontos volt még az íz, szín, gerezdméret és alak is. A kóstolók nyersen és olajon futtatva is tesztelték a különböző fűszernövényeket.

A teszt szoros eredményt hozott a makói fokhagymák között. A legjobb eredményt a sarkadi (beszállító: Fokhagymacentrum Kft.; forgalmazó: Spar) érte el, a második helyen a Jancsik János Makói Őszi fajtája végzett, a harmadik helyet a Szeged-szentmihályi fokhagyma kapta (beszállító: Mezőker Kft., forgalmazó: Tesco).

Negyedik és ötödik helyen a spanyol és kínai fokhagyma végzett. A kínai származású fokhagyma nem került laboratóriumi elemzésre, mivel hazánkban ebben az időszakban nincs a piacon kínai fokhagyma, így a hatósági mintavételre nem volt lehetőség.

fokhagyma

A Szupermenta terméktesztjei során egy adott időszakban a Magyarországon forgalomban elérhető termékcsoportokat vizsgálja. Az augusztus-szeptemberi mintavétel során a hazai kereskedelemben nem volt kapható kínai fokhagyma – hiszen ebben az időszakban a friss magyar fokhagymából válogathat kedvére a fogyasztó. Mi azért kíváncsiak voltunk arra, hogy kedveltségi tesztünkön hogyan szerepelne ez a típusú fokhagyma, ezért szomszédos országunkból, Ausztriából szereztük be a Kínából származó terméket, amely nem minősült hatósági mintavételnek. A tesztelők legnagyobb örömére így emelkedett hatra az íz-próbák száma.

fokhagyma

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk